ODRŽAN VAŽAN SASTANAK: Nadležni iz cijele BiH dogovorili trase autoputa kroz Brčko

Prijedlozi koridora autoputeva te gasovoda koji će prolaziti kroz Brčko danas su zvanično usaglašeni, a u skladu s procedurama konačna forma će uskoro biti objelodanjena.

  • Vijesti

  • 06. Sep. 2022  

  • 1

Prijedlozi koridora autoputeva te gasovoda koji će prolaziti kroz Brčko danas su zvanično usaglašeni, a u skladu s procedurama konačna forma će uskoro biti objelodanjena.

Zvaničnici Brčko distrikta, skupa sa predstavnicima vlasti oba bh. entiteta te čelnicima Autocesta Federacije BiH i Autoputeva Republike Srpke danas su u distriktu održali zajednički sastanak, tokom kojeg su usaglašeni koridori autoputeva koje će prolaziti kroz ovaj dio Bosne i Hercegovine.

"Definisanja trasa autocesta kroz teritorij Brčko distrikta značajni su za oba entiteta, distrikt, ali i Bosnu i Hercegovinu u cijelosti. Nakon što je Skupština Brčko distrikta povjerila Zavodu za planiranje pristupanje izmjenama prostornog plana, kojim će definisati trase autocesta, radilo se veoma dugo na valorizaciji ponuđenog rješenja. Ovdje nema kompromisa, a zavod je u skladu s propisima struke ponudio rješenje koje ne skrnavi nasljena mjesta", kazao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

Usaglašavanjem koridora kojima će prolaziti autoputevi na prostoru Brčko distrikta, otklonjene su sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se odvijaju intenzivno, prije svega na relaciji autoputa iz ravca Banja Luke ka Bijeljini.

"Ovo je izuzetno važno jer autoputevi povezuju entitete i BiH sa zemljama zapadnog Balkana, ali istovremeno i sa Evropskom unijom. Autoput koji prolazi kroz Brčko prema Banjoj Luci i Sarajevu, donijet će jednu novu dimenziju te novu poziciju i mogućnost da disrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače", kazao je Vojin Mitrović, državni ministar komunikacija i prometa.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da nakon koridora 5C vlast na čijem se čelu nalazi sada dio svog potencijala i sposobnosti prebacuje na cestu koja se tiče poteza između Tuzle i Brčko distrikta, što je pak dio znatno šireg koridora koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

 

"U tehničko-tehnološkom smislu ovo je veliki korak naprijed. Vlada Federcije BiH to projektuje od januara i važno joj je gdje se konektivne tačke nalaze južno na ulazu u Brčko i sjeverno prema Orašju", istaknuo je Novalić.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić naglasio je da je pored koridora budućih autoputeva danas usuglašen i koridor budućeg gasovoda koji će voditi kroz Brčko.

"Važno je da su zvanični organi Brčko diszrikta zajedno s našim saradnicima uspjeli doći do jednog rješenja i to putem pravila struke, a ne na neki drugi način. To je rješenje koje može zadovoljiti sve strane koje su zainteresirane za gradnju autoputa i gasovoda kroz Brčko distrikt. Siguran sam da ćemo kasnije imati i suglasnost onih koji će odlučivati o konačnoj trasi. Republika Srspka već uveliko gradi autoput od Banje Luke prema Beogradu, a koji je dio trase autoputa Sarajevo – Beograd. Počeli smo radove od Vukosavlja do Brčkog, a imamo već usaglašenu i priču u vezi sa izgradnjom koridora 5C. Dobro je da se ovo dešava, kako Brčko ne bi ostalo crna tačka", kazao je Ćorić.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba 

Današnjem usaglašavanju koridora prisustvovao je i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti koji je projekt ocijenio od velikog značaja za cijeli brčanski region, ali i šire.

"Uvjeren sam da će nakon ovog dogovora projekta nastaviti dalje i da ćemo imati njegovu realizaciju sa svom potrebnom brzinom, kako bismo došli do implementacije", naglasio je Mennuti.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba 

Na kraju vrijedi kazati da je sada na Zavodu da planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta izrada zvaničnog prijedloga rješenja, koje će nakon javne raspave, biti upućeno u skupštinsku proceduru.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...