JEDAN OD OSNIVAČA NAŠE STRANKE TVRDI: "Prratim ih sa većom dioptrijom"

"Ja sam na neki način civilni aktivista i za to sam da se njeguju vrijednosti koje su građanske".

  • Društvo

  • 07. Sep. 2022  07. Sep. 2022

  • 0

Nakon što je spektakularnim koncertom “Sarajevo, ljubavi moja” sinoć otvorena nova sezona Narodnog pozorišta Sarajevo gost u "Danu uživo" na N1 bio je direktor ove institucije, reditelj Dino Mustafić.

Govorio je i o izbornoj kampanji, OHR-u, smjeni direktora i ostalim aktuelnim društveno-političkim temama.

Govoreći o koncertu “Sarajevo, ljubavi moja”, rekao je da su time htjeli da pokažu mladim ljudima zašto se nekad svirala najbolja muzika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sezonu za Narodno pozorište, najavio je, će objaviti na kraju septembra.

“U novu sezonu ulazimo ambiciozno i sa novim planovima. Želimo da to bude pozorište narodu”, rekao je, dodajući: “Ideja 'Kultura na ulicama' je jedan multimedijalni projekat gdje smo željeli da izvedemo umjetničku produkciju Narodnog pozorišta u Sarajevu, ne samo na Trgu, nego smo to uspjeli i sa drugim društvima, dali smo priliku mladim slikarima, umjetnicima itd. Feedback je odličan i većina toga je bila besplatna”.

Komentarišući smjene direktora koje dođu sa novom vlašću, mišljenja je da nije dobro vezati direktore i menadžere u odnosu na političku pripadnost. “Važno je da iza njih stoji rezultat. Građanima je bitan servis i da neko dobro radi. I ako je tako, mislim da bilo koja vlast ne bi trebala mijenjati taj kadar. Možda je to utopija. Praksa je nešto drugo. Često direktori budu kolateralna šteta. I kada sam konkurisao za ovo mjesto trudio sam se da budem vrlo objektivan”, kazao je.

Poznato je i da je Mustafić bio u osnivačkom odboru Naše stranke. Danas kaže, nije član niti jedne.

“I ne mogu nikada reći da je to stranka kojoj ne pridajem pažnju. Pratim je sa daleko većom dioptirijom kritičnosti nego što bi to radio prema nekoj drugoj partiji, ali odavno nisam član ni jedne stranke, i to sam isticao. Ja sam na neki način civilni aktivista i za to sam da se njeguju vrijednosti koje su građanske. Narodno pozorište je za vrijeme moga mandata radilo nezavisno. Mi više ne smijemo dozvoliti da politička influensa bude takva da naše institucije devastira, a direktore derogira”, naglasio je Mustafić.

Kazao je i da se sve radi da se ovo društvo razdvoji. “Mi očekujemo od OHR-a da njeguje evropske vrijednosti i da su to oni potezi koji bi trebali da budu integracijski”, zaključio je Mustafić.

(N1

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...