HRVATSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: "Plenković nas vraća u vrijeme Jugoslavije, nestašica i par-nepar vožnje"

“Prazne police u Srbiji su nam najbolji primjer da to ne smijemo napraviti”, zaključuje Novotny,

  • Regija

  • 07. Sep. 2022  07. Sep. 2022

  • 0

Ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevno.hr  je komentirao neslužbene obrise mjera, koje se navodno nalaze u paketu pomoći čiji bi detalji sutra trebali biti službeno predstavljeni.

Naime, neslužbeno se saznaje da će Vlada u dogovoru sa supermarketima ograničiti i neke cijene namirnica.

Riječ je o cijenama mlijeka, ulja, šećera, mljevenog mesa.

Nema veze s tržišnom ekonomijom

Novotny objašnjava kako je riječ o političkom potezu i kako se u tržišnim ekonomijama to ne radi.

"Mi imamo iskustva iz 80-ih godina prošlog stoljeća kada je zbog hiperinflacije savezna vlada donijela odluka o limitiranju cijena raznih proizvoda dnevne potrošnje i rezultat su bile nestašice. Nedostajalo je mlijeka, kave, deterdženta, vozilo se par-nepar”, objašnjava analitičar.

Novotny upozorava kako nakon limitiranja cijena dolaze nestašice, a nakon što se makne ograničenje cijena slijede nova poskupljenja i novi udarac na džep građana.

Pa zašto, vlado?

Pa tako nešto se nije radilo ni u Jugoslaviji. Osim tog kratkog razdoblja koje je rezultiralo nestašicama, nije bilo planskog uređivanja cijena. Vlada to jednostavno ne smije”, smatra Novotny.

Podsjeća kako je nešto slično prije nekoliko mjeseci napravila vlada Aleksandra Vučića i onda se Srbija suočila s nestašicom šećera.

Prazne police u Srbiji su nam najbolji primjer da to ne smijemo napraviti”, zaključuje Novotny,

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...