DEBAKL U BANJOJ LUCI: Posebna sjednica NSRS-a - Dodikova predizborna igra…

„Svjestan sam ja te situacije oko NSRS-a, ali i rasprava na samoj sjednici će pokazati ko razumije globalne trendove, ko ne razumije, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima, ko ne prihvata i ukupnom zapadu“, kazao je Dodik.

  • Vijesti

  • 08. Sep. 2022  

  • 1

Skupštinske klupe u Republici Srpskoj prazne su od početka jula. Pojedini zastupnici su održali i pozdravne govore, ali nakon što je Milorad Dodik upotrijebio mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, zastupnici u Narodnoj skupštini već sljedeće sedmice će ponovo na posao. Je li dodjela agremana jednom ambasadoru dovoljan razlog ili je u pitanju druga igra - ona predizborna?

Kako je već i najavio, Milorad Dodik je dostavio u Narodnu skupštinu inicijativu za održavanje posebne sjednice. Tema, još jedno preglasavanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ovaj put zbog agremana novom ambasadoru Njemačke Thomasu Fitschen. Nova sjednica se očekuje već sredinom naredne sedmice.

„Poslovnik NSRS-a propisuje da predsjednik u roku od sedam dana saziva sjednicu NSRS-a, tako da očekujemo da polovinom naredne sedmice bude održana sjednica NSRS-a“, naveo je potpredsjednik NSRS-a Milan Petković.

A vrijeme i događaji su se tako poklopili, da će sjednica Narodne skupštine biti održana u sred predizborne kampanje. Analitičari smatraju da je riječ o još jednoj predstavi za javnost u režiji Dodika.

„On u jednu ruku dolazi u jednu win-win situaciju. Opozicija je najavila da neće glasati i da će se povući i on još jednom ima priliku da ih proglasi izdajnicima i dodatno učvrsti svoj nacionalistički narativ u RS-u. Ukoliko se desi da glasaju za to, onda će utvrditi da je na pravom putu i da je branilac RS-a", kaže za FTV komunikolog Mladen Bubonjić.

Za izglasavanje potvrde o povredi vitalnog nacionalnog, to jeste entitetskog interesa potrebna su 54 glasa, to jeste dvotrećinska većina na koju do sada Dodik nije mogao da računa.

„Svjestan sam ja te situacije oko NSRS-a, ali i rasprava na samoj sjednici će pokazati ko razumije globalne trendove, ko ne razumije, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima, ko ne prihvata i ukupnom zapadu“, kazao je Dodik.

„Njemačka politika nije pogubna po RS. Po RS je poguban Dodik. Radi se o pokušaju da se na narodnom suprotstavljanju velikoj Njemačkoj dobiju neki predizborni poeni", navodi Igor Crnadak, poslanik u NSRS-u.

Koliko će se predizborih poena prikupiti, zavisiće i od rasprave u skupštini. Podsjećamo, posljednja sjednica u ovom sazivu održana je 6. jula 2022. godine, kada su nadležni rekli da ne bi trebalo da se sastaju više, da se govornica ne bi koristila baš u predizborne svrhe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...