UKRAJINSKI KONTRAUDAR ZAPREPASTIO MOSKVU: „Mi smo rat već izgubili…“

- Kremlj je previše uplašen da jednostavno ignorira nacionalistički dio stanovništva - rekao je Luzhin, dodajući da su neki od blogera vjerojatno djelovali uz prešutno odobrenje sigurnosnih službi.

  • Evropa

  • 09. Sep. 2022  

  • 0

- Rat u Ukrajini će se nastaviti do potpunog poraza Rusije - poručio je Igor Girkin, krajnje desni ruski nacionalist, u video obraćanju svojim 430.000 pratitelja na Telegramu u ponedjeljak.

- Već smo izgubili, ostalo je samo pitanje vremena - razočarano je objavio Girkin.

Girkin, bivši pukovnik ruske obavještajne službe (FSB) koji je 2014. postao zapovjednik proruskih separatističkih snaga,  najistaknutiji je glas unutar sve glasnije i gnjevnije grupe ultranacionalističkih i proratnih blogera koji su počeli kuditi Kremlj zbog neuspjeha u postizanju svojih taktičkih ciljeva jer su borbe u Ukrajini ušle u sedmi mjesec.

Nakon najnovije ukrajinske protuofenzive na jugu i sjeveroistoku zemlje, ovi blogeri intenzivirali su svoje kritike Kremlja, kritizirajući neadekvatan učinak vojske u ratu te pozvali Vladimira Putina da proglasi sveobuhvatnu mobilizaciju.

Iznenadni protunapad

- Oni sigurno postaju sve ljući, i to s dobrim i očitim razlogom, pogotovo kako se jaz između službene linije i stvarnosti na terenu povećava - rekao je Guardianu Mark Galeotti, stručnjak za ruska sigurnosna pitanja.

Ukrajina je u srijedu pokrenula iznenadni protunapad u blizini Harkiva, drugog najvećeg grada u zemlji, opkolivši Balakliju, strateški važan grad od 27.000 ljudi, i ponovno zauzevši nekoliko manjih naselja.

Vojni blogeri, koji su često bivši veterani s kontaktima na bojišnici, također pružaju rijedak uvid u stvarni učinak Rusije na terenu.

- Neki su vrlo dvojbeni izvori, ali ima i onih, poput Girkina, koji znaju o čemu govore i očito su u kontaktu s ljudima na frontu ili su na neki drugi način upoznati sa stanjem na terenu - rekao je Galeotti.

Ruska vlada nije objavila vlastite gubitke od 25. marta, kada je potvrdila ukupno 1351 poginulih i 3825 ranjenih. Zapadne obavještajne službe vjeruju da je čak 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka rata.

Umjesto toga, od početka rata, rusko ministarstvo odbrane više je puta davalo izjave o svojim uspjesima na bojnom polju, hvaleći se da je uništilo više od 40 raketnih bacača Himars zapadne proizvodnje i tvrdeći da je desetkovalo ukrajinsko zrakoplovstvo.

Ružičasta slika

Državna televizija, najpopularniji izvor informacija u Rusiji, na sličan način nastavlja prikazivati ružičastu sliku ruskih uspjeha u Ukrajini. U borbenom govoru u srijedu, Putin je ponovio da Rusija nije ‘ništa izgubila‘ u ratu za koji je rekao da ide po planu.

Međutim, drugi nisu dijelili taj optimizam jer su ukrajinske snage opkolile Balakliju u srijedu, povukavši ono što je već označeno kao jedan od najdojmljivijih strateških poteza u ratu i pozdravljeno kao ‘dobra vijest‘ od strane ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u srijedu navečer.

- Mora se reći da su u Balakliji oružane snage Ukrajine potpuno nadigrale naše zapovjedništvo - napisao je Starshe Eddy, popularni proratni ruski bloger, na svom Telegram kanalu.

Publika Starshe Eddyja na Telegramu, kao i onih drugih ratnih blogera, narasla je od početka invazije, s oko 28.000 u januaru na 500.000, prema Tgstatu, analitičkom servisu za Telegram kanale.

Skrivanje loših vijesti

Ukazujući na nereagiranje Rusije na ukrajinsku ofenzivu, Aleksandr Kots, prokremaljski ratni novinar, optužio je u srijedu vlasti da skrivaju ‘loše vijesti‘ o situaciji na terenu.

- Moramo početi činiti nešto u vezi sa sustavom u kojem naše vodstvo ne voli govoriti o lošim vijestima, a njihovi podređeni ne žele uznemiriti svoje šefove - rekao je Kots.

Posljednja ukrajinska ofenziva također je dovela do ponovnih poziva krajnje desničarskih nacionalista na opću mobilizaciju, što je potez protiv kojeg se Putin do sada opirao unatoč sve većim znakovima da se ruska vojska suočava s akutnim nedostatkom novih vojnika.

- Mobilizacija je, recimo to otvoreno, naša jedina šansa da izbjegnemo poraz - napisao je Andrej Morozov, još jedan popularni bloger.

Za sada se čini da je Kremlj voljan prihvatiti kritike koje dolaze od grupe proratnih blogera. Girkin je u više navrata pozivao na smjenu ministra obrane i bliskog Putinovog saveznika, Sergeja Šojgua, pozivajući u jednom statusu na Telegramu da se ministar pogubi strijeljanjem.

Nevjerovatna tolerancija Kremlja

Tolerancija Kremlja prema komentarima blogera je nevjerovatna, kažu stručnjaci, s obzirom na novouvedene zakone prema kojima se kritika rata u Ukrajini može kazniti sa do 15 godina zatvora.

Pavel Luzhin, neovisni ruski vojni stručnjak, vjeruje da su blogeri ostali ‘nedirnuti‘ jer pružaju odušak dijelu ruske populacije da iskali svoj bijes zbog neuspjeha u Ukrajini.

- Kremlj je previše uplašen da jednostavno ignorira nacionalistički dio stanovništva - rekao je Luzhin, dodajući da su neki od blogera vjerojatno djelovali uz prešutno odobrenje sigurnosnih službi.

Galeotti pak tvrdi da su ‘mnogi blogeri povezani ili zaštićeni od strane osoba unutar vojske ili sigurnosnih agencija‘.

Za sada će Girkin i drugi vojni blogeri vjerovatno nastaviti sa svojim svakodnevnim kritikama jer je Putinova vojna ofenziva u Ukrajini zastala.

- Ne očekujte velike dobitke u sljedeća dva do tri mjeseca. Ako naše starješine iz Kremlja ne promijene svoju taktiku, do tada ćemo vidjeti katastrofalne poraze - napisao je u objavi.

Girkin je Guardianu odbio komentirati ovaj članak, rekavši da zapadne medije smatra ‘svojim neprijateljem‘.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...