ELEGANTNE KREACIJE: Kako se modni stil kraljice Elizabete mijenjao kroz godine

Kraljica Elizabeta je, osim po svojoj impresivnoj vladavini, javnosti poznata po istančanom modnom ukusom.

  • Žena

  • 09. Sep. 2022  

  • 0

Kraljica Elizabeta je, osim po svojoj impresivnoj vladavini, javnosti poznata po istančanom modnom ukusom.

Hazel Clark, profesorica modnog dizajna na Parsons School of Design, je za magazin Time navela da je kraljica oduvijek gradila lični stil i nije pratila modne trendove.

"Kraljičin izbor haljina bih opisala kao 'ne pretjerano moderan', ali sa naglašenim stilom, kojeg je usavršavala tokom života. Naravno, haljine su joj pomogle da javnosti prenese utisak da je idealna liderica. Drugim riječima, njena modna dosljednost pomogla joj je da izgleda kao da u svakom trenutku ima samopouzdanja i da je dosljedna u svemu", rekla je.

Kraljica Elizabeta i princ Filip 1947. (Foto: Twitter)Kraljica Elizabeta i princ Filip 1947. (Foto: Twitter)

Elizabeta je tokom 1940-ih najčešće nosila haljine koje su naglašavale struk, što je bilo moderno u to vrijeme. U jednom intervjuuu navela je da je život nakon rata bio težak i da je štedjela kako bi kupila til, šifon i svilu za svoju vjenčanicu, koja je bila ukrašena biserima.

Haljina koju je nosila na krundibi 1953. (Foto: Twitter)Haljina koju je nosila na krundibi 1953. (Foto: Twitter)

Postala je kraljica 1953. godine. Za ovu svečanost odlučila se za satensku haljinu s izvezenim cvjetnim amblemima. Također je bila ukrašena biserima te zlatnim i srebrenim nitima. Dizajnirao je Norman Hartnell.

Nakon krunidbe nosila je veselije boje, ovako je izgledala tokom 70-ih i 80-ih (Foto: Twitter)Nakon krunidbe nosila je veselije boje, ovako je izgledala tokom 70-ih i 80-ih (Foto: Twitter) 

Iako kroj haljina koje je nosila nakon krunidbe isprva djeluju "konzervativno", Elizabeta se trudila da ih učini interesantnim tako što je birala vesele boje. One su s vremenom postale njen zaštitni znak. Izgled je upotpunjavala šeširima, rukavicama i torbicama.

Fotografije iz 2003. i 2012. (Foto: Twitter)Fotografije iz 2003. i 2012. (Foto: Twitter)

Rijetki su trenuci kada je nosila hlače. U slobodno vrijeme nosila je marame, prsluke i Wellington čizme. Neki od njenih hobija bili su: jahanje, lov, vožnja po imanju itd.

Modno je usklađivala kišobrane i haljine - 2015. godina (Foto: Twitter)Modno je usklađivala kišobrane i haljine - 2015. godina (Foto: Twitter)

Kao što je već poznato, do kraja života ostala je vjerna zanimljivim haljinama. U posljednjih nekoliko godina nosila je kišobrane koji su bili u istim nijansama kao njene haljine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...