RAT UŽIVO: Ukrajinci silovito napreduju. Rusija stanovnicima okupiranog područja: "Bježite"

Danas je 199. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 10. Sep. 2022  10. Sep. 2022

  • 43

19:55 Rusi raketirali Harkiv, osvećuju se za uspješni kontranapad na istoku

Rusi su večeras raketama gađali ukrajinski grad Harkiv na sjeveroistoku zemlje, ubivši najmanje jednu osobu, rekli su dužnosnici, dodajući da je u napadu oštećeno više domova.

Raketa je pala na Kolodnohirsk, zapadno pregrađe Harkiva te oštetila više domova u drugom najvećem ukrajinskom gradu, rekao je gradonačelnik Igor Terekov

Regionalni guverner Oleg Sinehubov rekao je da su rakete ispaljene iz višecijevnog bacača raketa ubile jednu osobu i ranile dvije.

Ukrajinske snage su, podsjetimo, posljednjih dana pokrenule golemi protunapad u harkivskoj regiji. Oslobodili su desetke gradova i sela u munjevitoj akciji, među njima i dva strateški važna grada - Kupjansk i Izjum. Sinehubov je ranije rekao da je zbog uspješnog ukrajinskog protunapada Rusija intenzivirala granatiranje i raketiranje Harkiva.

19:30 Gradonačelnik: Vode se žestoke bitke za Liman

Oleksandr Žuravljov, ukrajinski gradonačelnik okupiranog Limana u istočnoj regiji Donjeck, rekao je za televiziju Suspilne da ukrajinske snage vode žestoke bitke s ruskom vojskom u predgrađu.

Ukrajinska zastava još uvijek nije podignuta nad Limanom, rekao je Žuraljov.

Dodao je da ruske snage pružaju otpor ukrajinskom napredovanju prema Limanu.

19:00 Guverner: Ukrajinska vojska napreduje prema Lisičansku, Rusi masovno bježe

Sergij Hajdaj, ukrajinski guverner regije Luhansk koja je potpuno pod kontrolom ruskih snaga, rekao je da ukrajinske snage napreduju prema predgrađu Lisičanska. Hajdaj je za televiziju Suspilne rekao da su stanovnici vidjeli ukrajinske vojnike blizu predgrađa.

Prema njegovim riječima, ukrajinski partizani su tijekom noći podigli ukrajinsku zastavu nad Kreminom, gradom u blizini Severodonjecka. Dodao je da ruski okupatori i njihovi kolaboracionisti masovno napuštaju naselja u regiji Luhansk.

16:50 Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se ruske snage povukle iz Izjuma i Balaklije.

Ministarstvo je u priopćenju, koje je objavio državni medij RIA Novosti, navelo kako je donesena odluka o "pregrupiranju ruskih trupa stacioniranih u regijama Balaklije i Izjuma te pojačavanju snaga u Donjecku kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije i oslobodio Donbas".

Dodalo je da je organiziran niz "aktivnosti kojima se odvraćala pažnja kako bi se prikrile prave misije trupa i omogućilo povlačenje".

16:02 Proruski čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Danil Besonov napisao je na svom Telegram kanalu da su se ruske trupe povukle iz Izjuma.

15:34 Latvijski predsjednik je postao prvi strani čelnik koji je prenoćio u Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

18:00 Proruski lideri stanovnicima okupiranih područja: Bježite u Rusiju

Čelnici okupiranih dijelova Harkivske regije savjetuju stanovnicima tih područja da se evakuiraju u Rusiju, objavila je ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Guverner ruske regije Belgorod rekao je da su tamošnji lokalni dužnosnici spremni osigurati hranu, grijanje i medicinsku skrb, navodi agencija.

Vijest o poruci stanovnicima okupiranih područja stiže nakon što je rusko ministarstvo obrane objavilo da povlači svoje snage iz ključnih gradova te regije zbog silovitog protunapada ukrajinske vojske.

17:00 Ukrajina: Oslobodili smo Kupjansk. Bio je i uvijek će biti naš

Ukrajinske vlasti su saopćile kako su ponovno zauzele grad Kupjansk. Državna sigurnosna služba je na Twitteru objavila fotografije grupe vojnika okupljenih oko oklopnog vozila. 

16:00 Rusko ministarstvo odbrane: Povukli smo svoje snage iz Izjuma

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se svoje snage povukli iz Izjuma i Balaklije.

Ministarstvo je u priopćenju, koje je objavio državni medij RIA Novosti, navelo kako je donesena odluka o "pregrupisanju ruskih trupa stacioniranih u regijama Balaklije i Izjuma te pojačavanju snaga u Donjecku kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije i oslobodio Donbas".

Dodalo je da je organiziran niz "aktivnosti kojima se odvraćala pažnja kako bi se prikrile prave misije trupa i omogućilo povlačenje".

15:01 Novinar Reutersa unutar velikog područja koje su posljednjih dana ponovno zauzele napredujuće ukrajinske snage vidio je ukrajinsku policiju kako patrolira gradovima i kutije streljiva kako leže u hrpama na položajima koje su napustili ruski vojnici u bijegu.

Budući da su Ukrajinci sada stigli do grada Kupjanska, gdje se spajaju željezničke linije koje povezuju Rusiju s istočnom Ukrajinom, napredovanje je prodrlo sve do glavne logističke rute Moskve, što bi potencijalno moglo presjeći opskrbne linije za hiljade ruskih vojnika.

14:33 Ukrajinska sigurnosna služba potvrdila je da Kijev ima svoje jedinice u Kupjansku. U Hrakivu, jednom od desetaka ponovno osvojenih sela, Reuters je vidio spaljena vozila sa simbolom "Z" ruske invazije, te hrpe smeća i streljiva na položajima koje su Rusi napustili u očitoj žurbi. Tri tijela ležala su u bijelim vrećama za tijela u dvorištu.

Regionalni načelnik policije Volodimir Timošenko rekao je da je ukrajinska policija ušla prethodnog dana i provjerila identitete lokalnih stanovnika koji su živjeli pod ruskom okupacijom od drugog dana invazije. "Prva funkcija je pružiti pomoć koja im je potrebna. Sljedeći posao je dokumentirati zločine koje su počinili ruski osvajači na teritorijima koje su privremeno okupirali."

Zauzimanje barem dijela Kupjanska, ako bude potvrđeno, potencijalno ostavlja hiljade ruskih vojnika okruženima na bojišnici i odsječenim od opskrbe, uključujući i Izjum, važno rusko uporište i logističko središte na sjeveroistoku.

Moskva je priznala da je njezina linija fronta probijena u Harkivu, ali je rekla da šalje dodatne trupe kako bi ojačala to područje. Regionalni dužnosnici koje je postavila Rusija pozvali su civile da se evakuiraju iz oba grada.

13:36 Na proruskim Telegram kanalima se pojavljuju informacije da ukrajinske snage kontroliraju polovicu Kupijanska. Ukrajinski izvori su za rusku podružnicu BBC-a rekli da je grad potpuno oslobođen.

BBC također izvještava u proruskim kanalima piše da su ruske trupe napustile Izjum. Drugi kanali javljaju da su ukrajinske trupe već u središtu grada.

12:58 Ukrajinske snage napredovale su nekoliko destina kilometara u nekim područjima, rekla je na Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva.

12:31 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odao je počast ukrajinskim i stranim novinarima koji su poginuli izvještavajući o ratu u Ukrajini.

"Svi su oni dali značajan doprinos našoj pobjedi u medijskom obračunu s Rusijom, probijanju ruske propagande i širenju jednostavno istine o ratu, o našoj neovisnosti", rekao je Zelenskij.

11:53 Jedna žena je ubijena, a najmanje 20 civila je ranjeno u ruskom granatiranju okruga Harkiva, objavio je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Sinegubov je na Telegramu objavio da je Rusija izvela snažne napade na grad Harkiv i obližnje gradove kao osvetu za uspjeh ukrajinske protuofenzive u regiji.

Oko jedan sat ujutro granatirana je kuća u području Novaja Vodolaz i ubijena je 62-godišnja žena.

Sinegubov je dodao da su i druge "privatne kuće i poslovne zgrade oštećene, a bilo je i brojnih požara".

11:11 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nenajavljeno je stigla u Kijev. Kaže da je ovo putovanje, njezino drugo od početka invazije, imalo za cilj pokazati potporu Berlina Ukrajini u borbi protiv Rusije.

"Danas sam otputovala u Kijev kako bih pokazala da se mogu i dalje oslanjati na nas. Da ćemo nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno isporukama oružja, humanitarnom i financijskom potporom", rekla je.

10:54 Katastrofalni podaci

Ukrajina je objavila nove procjene ruskih gubitaka. Navode da su ruske snage od početka invazije izgubile 52 hiljade vojnika.

10:28 Idu ka slobodi

Društvenim mrežama se šire fotografije ukrajinskih vojnika ispred administrativnog središta grada Kupjanska.

09:58 Kremlj odbija govoriti o ukrajinskim uspjesima

Ukrajinske snage zauzele su oko 2500 četvornih kilometara u Harkivskoj oblasti u protuofenzivi koja je krenula 9. septembra, objavio je Institut za rat. Ukrajinske snage mogle bi srušiti ruske položaje oko Izjuma ako uspiju prekinuti ruske linije komunikacije sjeverno i južno od Izjuma, procjenjuje Institut. Kremlj odbija javno govoriti o ukrajinskim uspjesima u Harkivskoj oblasti, ali protuofenziva je vjerojatno potaknula ruskog predsjednika Vladimira Putina da sazove sastanak s najvišim ruskim sigurnosnim i političkim dužnosnicima 9. rujna, piše ISW.

09:24 Putinova osveta

Sjedinjene države duboko su zabrinute načinom na koji ruska vlada postupa sa zatvorenim oporbenim vođom Aleksejem Navaljnim, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

08:56 Ovo bi bio težak poraz

Britanska vojna obavještajna služba objavila je u subotu da ukrajinske vojne snage sada prijete ruskoj kontroli nad gradom Kupjanskom i da bi njegovo osvajanje predstavljalo veliki udarac Rusiji jer je grad smješten na ruskim opskrbnim pravcima za bojišta u Donbasu. 

08:24 Buka, muka i panika

Šef separatističke uprave u Harkivskoj regiji Vitalij Gančev pozvao je stanovnikeda napuste svoje domove. "Situacija ne ide dobro za naše stanovništvo. Nažalost, neprijatelj sve više pokušava uništiti naše gradove i mjesta. U trenutnoj situaciji ne mogu dopustiti smrt civila, stoga toplo preporučam napuštanje zone borbenih djelovanja“, rekao je Gančev na videu objavljenom na Telegramu. "Ruska Federacija vas čeka, granična služba je obaviještena o izbjeglicama s područja regije Harkiv, bit će vam pružena potrebna pomoć", rekao je Gančev.

07:52 Protuofanziva Ukrajine

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga je objavio da Rusija šalje 1300 čečenskih vojnika u Hersonsku oblast. Vojnici su poslani da podrže ruske trupe u okupiranim dijelovima Hersonske oblasti usred protuofanzive Ukrajine na jugu, objavio je danas Glavni stožer.

07:24 Ruske obmane?

Seperatistička administracija iz Zaporožja je objavila da su vlasti u Kijevu jednostrano zaustavile dotok električne energije iz nuklearne elektrane Zaporožje na teritorij Ukrajine, piše ruska državna agencija RIA Novosti. "Zaustavljena je opskrba električnom energijom iz nuklearne elektrane Zaporožje na teritoriju pod kontrolom režima Zelenskog. Štaviše, zaustavila ju je jednostrano Ukrajina. Oni namjerno ne dobijaju struju, iako postoji tehnička mogućnost da je tamo isporuče“, rekao je jedan od čelnik saparatista.

06:58 Haubice, oklopna vozila...

Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je 9. septembra da je situacija u južnoj Ukrajini i dalje "napeta, ali pod kontrolom". Ukrajinska vojska uništila je devet tenkova, dvije haubice Msta-B i osam jedinica oklopnih vozila, ubivši 75 ruskih vojnika, objavilo je zapovjedništvo.

06:32 Mjere bez presedana za situaciju bez presedana

EU dužnosnici obećali su da će u nadolazećim danima osmisliti mjere bez presedana za rješavanje situacije golemog rasta cijena energenata kao posljedice ruskog rata protiv Ukrajine. Među odlukama bi trebala biti i ona koja je već izazvala kontroverze - ograničavanje cijene plina, što bi dodatno moglo razbjesniti Kremlj. Europski ministri energetike zadužili su Europsku komisiju da tijekom vikenda radi na izradi tekstova odluka, koji će uključivati i hitno financiranje onih potrošača koji se bore s golemim računima za energente. "EU će sljedeće sedmice predložiti mjere bez presedana za situaciju bez presedana", rekla je povjerenica za energetiku Kadri Simson nakon sastanka s ministrima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...