NA PRIJEDLOG SLOVENACA: Majke Srebrenice nominovane za nagradu koju dodjeljuje Evropski parlament

Na prijedlog slovenačkih europarlamentaraca.

  • Mini market

  • 11. Sep. 2022  

  • 0

Slovenački europarlamentarci liberali Irena Joveva i Klemen Grošelj, koji u Evropskom parlamentu djeluju u okviru grupe RENEW, odlučili su nominirati majke Srebrenice za ovogodišnju Saharov nagradu koju za doprinos slobodi mišljenja dodjeljuje Evropski parlament.

Svake godine se u Evropskom parlamentu nastoji obilježiti genocid u Srebrenici, bilo da je to rezolucija, izložba ili, kao što je ove godine njihova politička grupa RENEW Europe pod vodstvom europarlamentarca Ilhana Kyuchyuka, posjetila Srebrenicu gdje su razgovarali s majkama koje su izgubile svoju djecu u genocidu.

- Kako je tema naše političke grupe bila i nominacija kandidata za nagradu Saharov, gdje su kolege predstavili zaista sjajne kandidate, zajedno sa kolegom Grošljem odlučila sam da i mi kandidiramo majke Srebrenice, kazala je Feni Joveva.

Podsjetila je da je ove godine i film “Quo vadis Aida” bh. rediteljice Jasmile Žbanić dobio nagradu Lux Evropskog parlamenta za najbolji evropski film, a sjećanje na film i emocije koje je pobudio i dalje su snažne i sveprisutne među parlamentarcima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...