PATRIJARH PORFIRIJE UZBURKAO DUHOVE: „Za nas pravoslavne hrišćane neprihvatljiva je…“

Po njegovim riječima, epilog tih ideologija "posthumanističkog društva" nije samo da se izgubi ideja šta je muško, a šta je žensko, šta je brak, nego da na kraju, vodi ka tome da "nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je čovjek".

  • Regija

  • 12. Sep. 2022  

  • 9

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija, ističući da oni "ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog".

„Ali govorimo kao hrišćani i zato podvlačimo, dodajemo, da smo protiv svake vrste nasilja, mržnje, prezira, progona i žigosanja i onih koji dele te ideje, posebno ako se nasilje čini u ime crkve i Hrista“, rekao je Porfirije, nakon služenja „Svenarodnog molebana za svetinju braka i porodice“ ispred Hrama svetog Save u Beogradu.

Naglasio je da su protiv održavanja Europridea, jer po njegovim riječima, cilj te manifestacije nije samo šetnja i provod, već da „preoblikuje naše vrijednosti, naše društvo, naš način života, a da mi to nismo tražili“.

On je kazao da crkva ne vodi „krstaški rat“, kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svijet, svoj način života i svoje vrijednosti.

"Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći", kazao je patrijarh SPC-a.

Ocijenio je da je "duhu novih idelogija" prepreka Hristos zbog vrijednosti koje je postavio i da taj "duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodnji i relativizuje te vrijednosti.

Istakao je da su se svi prisutni ispred Hrama svetog Save okupili tu "da budu ono što jesu, da budu ono što su im bili preci i isto ono što će im biti djeca, ono što je Božja volja", kao i da se mole za svetinju braka i jedinstvo.

On je naveo da ih sve povezuje jedna ista vjera i jedan isti sistem vrijednosti, po kom organizuju svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.

"Na tom sistemu vrednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrednosti gradimo odnose medju sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rečju, gradimo i negujemo ono što jesmo, gajimo i negujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrednosti", kazao je patrijarh Porfirije.

Tvrdi da oni ne žele da im bilo ko nameće šta treba da budu, već da im je jedina mjera i kriterij Hristova riječ, koja im govori "šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno".

Poglavar SPC je istakao da već na početnim stranicama Svetog pisma Božja reč otkriva da je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgrađeno društvo i civilizacija kakva je danas.

"Sama riječ porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka između muškog i ženskog", naveo je on.

Ocijenio je da su danas suočeni sa "talasima, cunamijem" i najezdom mnogih novih sistema vrijednosti koji se nasilno, agresivno ili ispod radara nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila.

"U tom vrtlogu namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice, da sve postane relativno, krhko, fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali, više od danas ne važi i da smo hiljadama godina živeli pogrešno, bili u zabludi", ocenio je patrijarh Porfirije.

Po njegovim riječima, epilog tih ideologija "posthumanističkog društva" nije samo da se izgubi ideja šta je muško, a šta je žensko, šta je brak, nego da na kraju, vodi ka tome da "nećemo moći sa sigurnošću da kažemo ni šta je čovjek".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...