SIN RATNOG ZLOČINCA RATKA MLADIĆA: "Zdravstveno stanje moga oca je zabrinjavajuće"

“Nadam se da će se on izvući ako dobije adekvatno lečenje. Iz onoga što smo delimično videli, imao je dobru terapiju za sada, a za dalje ćemo videti. Zaključak je da je situacija ozbiljna, ali da bi trebalo da se izvuče ako bude imao odgovarajuće lečenje“, rekao je Darko Mladić za Srnu.

  • Vijesti

  • 12. Sep. 2022  

  • 6

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, rekao je da je situacija u kojoj se nalazi njegov otac zbog pogoršanja zdravstvenog stanja izuzetno ozbiljna, prenosi Srna.

“Nadam se da će se on izvući ako dobije adekvatno lečenje. Iz onoga što smo delimično videli, imao je dobru terapiju za sada, a za dalje ćemo videti. Zaključak je da je situacija ozbiljna, ali da bi trebalo da se izvuče ako bude imao odgovarajuće lečenje“, rekao je Darko Mladić za Srnu.

On je naveo da su porodica i ljekari dobili djelimične rezultate analiza zdravstvenog stanja njegovog oca, koje su prethodno danima čekali.

“Lekari trenutno gledaju te rezultate, ali ne mogu da daju mišljenje o stanju dok ne dobiju potpune rezultate. Čekamo da nam kompletiraju dokumenta da bi imali finalne zaključke”, rekao je Darko Mladić.

Odgovarajući na pitanje da li će tražiti da njegovog oca zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebace iz Haga u bolnicu, Darko Mladić je rekao da to još ne zna i da ne može ništa da kaže o tome dok ne dobije mišljenje ljekara i njihovu preporuku.

“Ja mogu da odlučujem samo na osnovu njihove preporuke”, objasnio je Darko Mladić.

Podsjetimo, osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić nalazi se u teškom zdravstvenom stanju u bolnici u Nizozemskoj.

Novosti pišu da je Mladić u nedjelju iz pritvorske ćelije u Sheveningenu prebačen u jednu civilnu bolnicu, gdje je bio nekoliko dana, a sada se nalazi u zatvorskoj bolnici.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa uputilo je pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracieli Gatti Santana, a u vezi s puštanjema na slobodu osuđenog ratnog zločinca. Pismo potpisuju Munira Subašić i Murat Tahirović.

“Veoma nas je uznemirila informacija koja se pojavila u medijima da će se presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pustiti na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja. Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS je obilovao informacijama o ‘pogoršanom’ zdravstvenom stanju i zahtjevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo “privremeno“ puštanje na slobodu u cilju ‘liječenja’. Cijeli svijet je svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko biste ga pustili na slobodu”, naglasili su.

Mladić je u junu prošle godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici.

Između ostalog, utvrđeno je i da je Mladić lično komandovao granatiranjem Sarajeva, učestvovao u odabiru ciljeva i naređivao da se vatra preusmjeri prema civilnom nesrpskom stanovništvu o čemu, između ostalog, svjedoči i javnosti poznata Mladićeva komanda: “Velušiće, tuci Velušiće… tamo nema srpskog življa mnogo“, više puta emitovana putem medija.

Tačka optužnice koja se odnosi na uzimanje talaca opisuje situaciju u kojoj su srpske snage zarobile više od 200 pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...