LOŠE VIJESTI IZ CENTRALNE BANKE: Može se očekivati rast kamata i u Bosni i Hercegovini

ECB je podigla sve svoje ključne stope za tri četvrtine procentnog poena i upozorila da će vjerovatno ponovo povećati stope kasnije ove godine. Banka je podigla kamatne stope i u julu, što je tada bilo prvo povećanje u više od 11 godina.

  • Ekonomija

  • 12. Sep. 2022  

  • 0

Evropska centralna banka (ECB) je, u skladu sa očekivanjima, na sjednici, održanoj u četvrtak, 8.9.2022. povećala sve tri referentne kamatne stope.

Kako su prenijeli svjetski mediji, cijene u eurozoni rastu najvećim tempom u posljednjih pola stoljeća kako troškovi energije rastu.

Inflatorna očekivanja

ECB je podigla sve svoje ključne stope za tri četvrtine procentnog poena i upozorila da će vjerovatno ponovo povećati stope kasnije ove godine. Banka je podigla kamatne stope i u julu, što je tada bilo prvo povećanje u više od 11 godina.

ECB je podigla svoju ključnu depozitnu stopu - koliko kamate plaća na depozite - na 0,75 posto sa nule, i svoju glavnu stopu refinansiranja - koliko banke moraju da plate kada pozajmljuju novac od ECB - na 1,25 posto sa 0,5 posto.

Tim povodom portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar od Centralne banke BiH.

„Uzimajući u obzir aktuelne nivoe inflacije u eurozoni, koja je znatno iznad ciljanog nivoa od 2%, nastavak djelovanja ECB se može očekivati. Iako u trenutnim uslovima veoma jak uticaj na inflaciju imaju cijene energenata na koje centralne banke nemaju uticaj, za očekivati je, a kao što je i sama predsjedavajuća ECB Christine Lagarde najavila, da će ECB, sa ciljem uticaja na inflatorna očekivanja, na narednim sjednicama nastaviti dalje povećanje kamatnih stopa“, navode iz Centralne banke BiH.

Budući da je konvertibilna marka (KM) u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) vezana za euro, iz CBBiH navode da pažljivo prate mjere ECB.

Prilagođavanje novonastalim uslovima

„I, u skladu s tim, poduzima neophodne korake prilagođavanja novim tržišnim uslovima, primarno u domenu upravljanja deviznim rezervama. Svako povećanje referentnih kamatnih stopa utiče i na rast tržišnih kamatnih stopa, uključujući kamatne stope na depozite, ali i kredite. U skladu sa navedenim za očekivati je da će u narednom periodu doći do prilagođavnja novonastalim uslovima i korekcije kamatnih stopa i na domaćem tržištu“, navode iz CBBiH, te zaključuju:

„Ipak, bitno je imati u vidu da su u proteklim godinama kamatne stope bile na rekordno niskim nivoima, da je kamatna stopa ECB na depozite banaka sve do izmjene u julu ove godine iznosila -0,50% i da je povećanjem ista (sa primjenom od 14.09.22) povećana na nivo od 0,75%, te da smo i dalje u zoni prilično niskih kamatnih stopa i da je ovaj nivo posljednji put zabilježen 2011. godine“.

Radiosarajevo.ba 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...