ŽELJKO KOMŠIĆ NA SAMITU BRDO-BRIJUNI: "Zoran Milanović gura nešto što ne može da prođe..."

Zbog ovakvog stava Komšića i Džaferovića na samitu Brdo-Brioni nije usvojena zajednička deklaracija, koju je predložila Hrvatska.

  • Politika

  • 12. Sep. 2022  12. Sep. 2022

  • 2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, reagovao je na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, da "nekima u BiH smeta i samo spominjanje pojma konstitutivnih naroda", porukom da predsjednik Hrvatske nije trebalo da, kako kaže, “gura nešto što ne može da prođe”.

"Milanović nije trebalo da gura nešto što ne može da prođe, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost", rekao je Komšić.

On je rekao da je zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, zauzeo jasan stav po tom pitanju.

“Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno u stavu 43. presude naloženo je odbacivanje koncepta konstitutivnosti na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati usljed činjenja genocida i etničkog čišćenja”, naveo je Komšić.

Ta presuda, dodao je, integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU.

“Zahvalan sam predsjedniku (Borutu) Pahoru koji se zalaže za to da BiH dobije kandidatski status. Iz toga i proističe njegovo razumijevanje za to da ne možemo usvajati one principe koji se kose sa presudama suda u Strazburu i Mišljenjem Evropske komisije”, zaključio je Komšić.

Zbog ovakvog stava Komšića i Džaferovića na samitu Brdo-Brioni nije usvojena zajednička deklaracija, koju je predložila Hrvatska, već su usvojeni samo zaključci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...