„DAKLE, ONI NAMA PRIJETE SREBRENICOM…“: Oštre reakcije na Milanovićevu skandaloznu izjavu, oglasili se Suljagić, Puljić, Mijatović…

Ne stišavaju se reakcije na sramotnu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

  • Mini market

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 27

Milanović je negirao genocid u Srebrenici, a na društvenim mrežama vodila se polemika oko njegovih riječi.

-I možete sad da pričate i pišete šta god hoćete, ali Memorijalni centar Srebrenica redovno, javno i opetovano, komemorira ratni zločin koji su jedinice ARBiH počinile u Grabovici. Vukovarskom Memorijalnom centru smo nudili MoU kakav imamo sa 40 evropskih i svjetskih institucija. Odbijeni smo, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te nastavio:

-Dakle, oni nama prijete Srebrenicom, jer negiranje genocida je način prijetnje nasiljem, i tvrde da žele da razgovaraju sa nama. Istovremeno.

Ja, naravno, imam dokaze za ovo što govorim. Ne vidim da postoji bilo kakva izjava u kojoj je na bilo koji način pokušao barem da "nijansira" ovaj stav, poručio je Suljagić objavivši link kao dokaz. 

-Šef hrvatske države opetovano i javno negira genocid. Komentar izrečen pred nekoliko šefova država, samo pokazuje koliko je to internalizirao. Usto, HDZ BiH kontinurano odbija bilo kakav parlamentarni dokument na temu Srebrenice. Dakle, to je politika, poručio je Suljagić u odgovoru novinaru Ivici Puljić.

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona poručio je da Milanović nije Hrvatska.

-Premijer Plenković kaže da je genocid u Srebrenici poraz čovječanstva i izrazio pijetet prema žrtvama, a sućut njihovim obiteljima. U Hrvatskom saboru tradicionalno je komemorativnim skupom obilježen 11. srpanj, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, poručio je Puljić.

Oglasio se i Boris Mijatović, zastupnik Zelenih u Bundestagu.

-Počinje kao loš vic: kod Slovenca se sretnu Hrvat, Bošnjak i gospodin Dodik. Predsjednik Hrvatske negira genocid u Srebrenici. I gotovo svi skreću pogled. Samo jedan navija, poručio je Mijatović.

(SB)

Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...