NEDŽAD AHATOVIĆ ZA "SB": "Film u kojem Bošnjaci glume Putinove Čečene na Balkanu, Zagreb i Brisel sigurno neće gledati"

Novonastalu situaciju komentirao je za "Slobodnu Bosnu" vojni analitičar Nedžad Ahatović.

  • Politika

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 5

Nisu se ni stišale reakcije na informacije kako Republika Hrvatska snažno lobira da bude primljena u EUFOR BiH misije u Bosni i Hercegovini, koje je u javnost iznio politolog Jasmin Mujanović, a aktuelni predsjednik RH Zoran Milanović je negirao genocid u Srebrenici, dok su hrvatski desničari na proslavi "oslobođenja grada Jajca" taj bosanski "kraljevski" grad nazvali hrvatskim.

S obzirom na to da je Hrvatska bila strana u sukobu u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, i da se službeni Zagreb konstantno miješa u poslijeratno vođenje zemljom, iz Bosne i Hercegovine reagirali su brojni zvaničnici koji su naveli kako je takvo nešto kategorički neprihvatljivo.

Novonastalu situaciju komentirao je za "Slobodnu Bosnu" vojni analitičar Nedžad Ahatović.

"Samo što su u Brdu kod Kranja ispred hrvatske države negirali genocid u Srebrenici, hrvatski desničari su u proslavi oslobođenja(!?) Jajca, taj dio BiH i taj grad proglasili hrvatskim! Pored te tvrdnje ustvrdili su i staru mantru o tome da je Hrvatska spasila i oslobađala Bosnu i Hercegovinu.

Što se tiče negiranja genocida u Srebrenici, svako negiranje genocida je prijetnja novim genocidom. Genocid je termin koji se ne podrazumijeva i kojeg nije potrebno nikome dokazivati, niti od bilo koga tražiti da ga prizna bilo u svojoj politici ili javnom narativu. Genocid je trajna pravna kategorija, koja će vječno biti povezana kao kovanica uz nazive Treći Rajh (NDH) i Vojska i Policija Republike Srpske. Ko negira genocid u Srebrenici sam se identifikuje i poistovjećuje sa sa gore pomenutim nazivima", prokomentirao je Ahatović dodajući i kako još uvijek traje informacioni rat, te kako je on stalan, naročito kada je Bosna i Hercegovina u pitanju.

"Povijest Bosne i Hercegovine je ništa drugo do pružanje optora arogantnim primitivcima. Zato je potrebno na ovakve stvari odgovarati argumentirano. Dakle, operacija 'Mastreal' u kojoj je Jajce 'oslobođeno', je sprovedena na teritoriju BiH u sklopu nastavka operacije 'Oluja', što je plod Splitskog sporazuma o zajedničkom nastupu Armije RBiH, HV i HVO-a protiv istog agresora. Tu operaciju izvodile su potpuno naoružane, ustrojene i stručno vođene hrvatske profesionalne brigade kojih nikada ne bi bilo da nije bilo referenduma o nezavisnosti i ogorčenog četverogodišnjeg otpora koji su građani BiH pružili pokušaju okupacije naše zemlje od Miloševićeve vojno-policijske hunte i političko-mafijaškog kartela i njegovih satrapa u BiH.

I opet operacija 'Mastreal' nikada ne bi bila uspješna da nije bilo simultanog nastupa jedinica 7. Korpusa prema Donjem Vakufu koje su imale daleko veći otpor od operativnog ešalona HV-a u BiH koji je nastupao pravcem Drvar, Šipovo, Jajce. Osnovni razlog zašto je HV nastupao tim pravcem je da se domogne HE Jajce, uzme dio teritorije BiH i postavi sebe u bolju pregovaračku poziciju u predstojećim pregovorima u Daytonu", pojasnio je Ahatović historijske činjenice dodajući i kako je vrlo indikativno da je operativni ešalon HV-a u BiH na svim svojim pravcima nastupanja u BiH osim na par mjesta imao daleko manji otpor nego jedinice Armije RBiH. 

"U konačnici, operacija SANA 95 koja je uslijedila 13/14. septembar 1995. bi bila potpuni strategijski uspjeh i Banja Luka bi sigurno bila (zaista) oslobođena da je hrvatska vojska nastavila operaciju 'Mastreal', jer je glavni štab tzv. VRS sve svoje rezerve angažovao protiv prodora 5. Korpusa AR RBiH. Isto bi se desilo sa Prijedorom da je glavni štab tzv. VRS rezerve poslao prema hrvatskim snagama u nastupanju prema Jajcu da su nastavili sa napadom. No hrvatska vojska i HVO su bili neaktivni na tom djelu ratišta i nisu asistirali Armiji RBiH od 14. septembra do 8. oktobra i to je spasilo tzv. VRS od potpunog vojnog kraha, spasilo Banju Luku i u konačnici u Daytonu stvorilo entitet RS kao svojevrstan geopolitički protuteg Zagreba naspram Sarajeva od kojeg se prema istom principu može tražiti i potpuno etnički čist hrvatski dio. Ta teza se kao što vidimo upravo sad sa agresivnim ponašanjem oba HDZ-a i ispunjava i sa namjerom Hrvatske da bude dio EUFOR misije u BiH. Ako bi se to ostvarilo i pored više nego jasnih odredaba vojnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, to bi onda značilo operacionalizaciju sporazuma Cvetković-Maček, dogovora o svetoj srpsko-hrvatskoj međi između Stojadinovića i Pavelića i sporazuma Tuđman - Milošević iz Karađorđeva. Dakle, definitivna podjela Bosne", prokomentirao je Ahatović.

Ahatović smatra da je razlog ovakvog ponašanja i Beograda i Zagreba jačanje evropske desnice i islamofobije.

"Naime, ne vodeći računa o posljedicama po društvo u cjelini, evropska desnica je svoj politički narativ i rejting izgradila na socioekonomskim posljedicama migrantskog vala, etiketirajući muslimanske zajednice širom Evrope kao baze radikala. Njihovi politički stavovi su dovoljno ubjedljivi jer se baziraju na terorizmu kao prijetnji i kao takvi imaju 'prođu' i niko u Evropi ne može više da ih ignoriše u političkom smislu. Sama činjenica da je francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu nakon javno iznesenih 'tvrđih' stavova prema muslimanskom svijetu općenito naglo porasla popularnost, dovoljno govori o svemu navedenom. Taj trend dovodi do odsustva moralnog fokusa u politici što produkuje populariziranje negativnog narativa prema muslimanskim zajednicama koje tamo žive. Na taj politički narativ se kaleme desničari i u Hrvatskoj i u Srbiji i traže konkretnu institucionalnu podršku institucija EU u podijeli BiH po etničkom principu, jer se time uspostavlja kontrola nad 'opasnim muslimanskim elementom'u ovom djelu Evrope", naveo je za "SB" te dodao kako je posljedica ovog političkog trenda utvrđivanje i jačanje ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu i širenja antievropskog i anti-NATO narativa koji je poprilično jak u svim zemljama EU.

"Oni koji su protagonisti tog trenda u BiH nastoje da Bošnjake muslimane gurnu pod skute Putina primičući ih sve više Ankari kako bi se Bošnjaci odrekli države BiH i pristali na etničku podjelu razrađenu u famoznim non-paperima. Nažalost po njih Bošnjaci nisu više politički naivni i jasno drže kurs euroatlanskih integracija građanske države BiH, a film u kojem Bošnjaci glume Putinove Čečene na Balkanu Zagreb i Brisel sigurno neće gledati. Ovdje Kadirovaca nema niti će ih ikada biti ma koliko i Zagreb i Brisel to žele vidjeti. Bošnjaci će se oduprijeti svakoj vrsti asimilacije i tražiti ravnopravan tretman kako za sebe, sve građane koji vole i identifikuju se sa državom, tako i za državu Bosnu i Hercegovinu.  A svi prijatelji koji Bosni na tom putu pomognu su dobrodošli. Za ove druge nedobronamjerne koji poslije ukrajinske katastrofe i dalje maštaju o ruskim desnatima po Romaniji, jedna dobronamjerna poruka  - Bosanci se municijom dopunjavaju kod protivnika", oštro je poručio vojni analitičar Nedžad Ahatović za "Slobodnu Bosnu".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...