THE NEW YORK TIMES PIŠE: "Putin preko srpskog državljanina sipa milione po svijetu"

"Kremlj i njegovi zastupnici prenijeli su sva sredstva u nastojanju da oblikuju inostrano političko okruženje u korist Moskve“, navodi se u dokumentu.

  • Svijet

  • 14. Sep. 2022  14. Sep. 2022

  • 0

"Rusija je tajno dala najmanje 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja od 2014. godine, a planira da prebaci stotine miliona više, sa ciljem vršenja političkog utjecaja i utjecaja na izbore", navodi se u rezimeu State Departmenta.

Rusija je vjerovatno dala i mnogo više od onoga što je otkriveno, navodi se u dokumentu.

"Kremlj i njegovi zastupnici prenijeli su sva sredstva u nastojanju da oblikuju inostrano političko okruženje u korist Moskve“, navodi se u dokumentu.

Dodaje se: "Sjedinjene Države će koristiti zvanične kanale za vezu sa ciljanim zemljama da dijele još uvijek povjerljive informacije o ruskim aktivnostima usmjerenim na njihovo političko okruženje“.

Dokument State Departmenta poslan je u ponedjeljak kao depeša američkim ambasadama širom svijeta kako bi se sumirale tačke razgovora američkih diplomata u razgovorima sa stranim zvaničnicima, prenosi The New York Times.

Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, potvrdio je na konferenciji za novinare u utorak da su nalazi o Rusiji rezultat rada američkih obavještajnih agencija. On je dodao da je rusko miješanje u izbore "napad na suverenitet", slično ruskom ratu protiv Ukrajine.

"Da bismo se borili protiv ovoga, na mnogo načina moramo to da stavimo pod svjetla reflektora", rekao je on.

Depeša State Departmenta i objavljivanje nekih od obavještajnih nalaza, predstavljaju početni napor administracije američkog predsjednika Joe Bidena da upotrijebi obavještajni materijal da razotkrije obim ruskog miješanja u globalne političke procese i izbore, kao i da okupi druge nacije da pomognu u borbi protiv toga.

Američke obavještajne agencije utvrdile su da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine u SAD u korist Donalda Trumpa, republikanskog kandidata koji je pobijedio Hillary Clinton. Metode su ukljčivale cyber operacije za širenje dezinformacija na mreži. Zvaničnici američke obavještajne služe su također otkrili da je predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio kampanju u pokušaju da se utječe na kampanju Josepha Bidena kada se kandidovao za funkciju protiv Trumpa 2020. godine.

U novom dokumentu se navodi da niz ruskih agencija i pojedinaca sprovodi globalne operacije, uključujući Federalnu službu sigurnosti i druge sigurnosne operacije kao i poslovne ličnosti.

U dokumentu su navedeni Putinovi bliski saradnici, Jevgenij Prigožin i Aleksandar Babakov (koji ima i državljanstvo Srbije), kao umiješani u kampanje uticaja ili miješanja. Ministarstvo pravde je u aprilu optužilo Babakova, koji je i ruski poslanik, i dvojicu ruskih državljana za zavjeru radi kršenja sankcija i zavjeru da počine prevaru uvezi sa vizama.

Rusi plaćaju u gotovini, kriptovalutama, elektronskim transferima sredstava i raskošnim poklonima, navodi se u dokumentu. Oni prenose novac kroz širok spektar institucija kako bi zaštitili porijeklo finansija. To uključuje institucije kao što su fondacije, organizovane kriminalne grupe, političke konsultante, lažne kompanije i ruska državna preduzeća. Novac se također daje tajno preko računa i resursa ruske ambasade, navodi se u dokumentu.

U jednoj azijskoj zemlji, ruski ambasador je dao milione dolara u gotovini predsjedničkom kandidatu, navedeno je u dokumentu. Američke agencije su također otkrile da je Rusija posljednjih godina koristila lažne ugovore i lažne kompanije u nekoliko evropskih zemalja kako bi dala novac politčkim partijama.

"Rusija se oslanjala na državna preduzeća i velike firme da tajno prebacuju sredstva u brojne regione, uključujući Centralnu Ameriku, Aziju, Bliski istok i Sjevernu Afriku, kao i fondacije koje su posebno aktivne širom Evrope", navodi se.

Od prošle godine, navodi se u dokumentu, jedna ruska poslovna figura je pokušavala da iskoristi proruske istraživačke centre u Evropi da podrži krajnje desničarske nacionalističke stranke.

U dokumentu se upozorava da bi u narednim mjesecima Rusija mogla da iskoristi svoj "skup alata za prikriveni utjecaj", uključujući tajno političko finansiranje širom svijeta kako bi pokušala da potkopa sankcije Rusiji koje predvode Amerikanci i da "održi svoj utjecaj u ovim regionima usred rata u Ukrajini".

Iako su američke obavještajne agencije godinama proučavale rusko miješanje i utjecaj na izbore, reviziju obavještajnih podataka ovog ljeta su naručili visoki zvaničnici administracije, rekli su američki zvaničnici. Revizija nije ispitivala rusko miješanje u američke izbore, navodi se.

Zvaničnici kažu da je jedan od ciljeva američke kampanje za otkrivanje detalja o ruskom političkom miješanju i utjecaju jačanje demokratske otpornosti širom svijeta, što je stub vanjske politike Joe Bidena.

Sažetak State departmenta navodi mjere koje bi SAD i partnerske zemlje mogle da preuzmu da ublaže kampanje političkog utjecaja Rusije, uključujući nametanje ekonomskih sankcija i zabrana putovaja poznatim "finansijskim akterima". Također, preporučeno je da zemlje koordiniraju razmjenu obavještajnih podataka, poboljšavaju skrining stranih investicija, ojačaju istražne sposobnosti sa stranim finansiranjem političkih partija i kampanja i sprovode i prošire pravila registracije stranih agenata.

State department je u rezimeu pozvao vlade da se čuvaju prikrivenog političkog finansiranja "ne samo od strane Rusije već i Kine i drugih zemalja koje imitiraju ovo ponašanje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...