"SB" NA SASTANKU: Iz MMF-a poručili da nisu za smanjenje poreskih opterećenja (FOTO)

U Sarajevu se danas održava redovni godišnji sastanak Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke, među kojima je i BiH, i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

  • Ekonomija

  • 15. Sep. 2022  

  • 0

U Sarajevu se danas održava redovni godišnji sastanak Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke, među kojima je i BiH, i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sarajevo, kao domaćin ovog veoma važnog sastanka, ugostilo je članove MMF-a, na kojima će sa ostalim članova Konstituence razgovarati o ključnim pitanjima i izazovima sa kojima se suočavamo.

Prije početka glavnog sastaka, održan je sastanak Fiskalnog savjeta BiH sa rukovodstvom MMF-a. Sastankom je predsjedavao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim predsjedavajućeg Tegeltije, sastanku su prisustvovali Fadil Novalić, Jelka Milićević, ministarica finansija FBiH, i Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Predstavnici MMF-a koji borave u dvodnevnoj posjeti Sarajevu i koji prisustvuju sastanku su Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, Alfred Kammer, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a, Paul Hilbers, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u, Aline Iancu, šefica Misije MMF-a u BiH, i Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog savjeta BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva.

Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...