SLOVENCI IM ISPORUČILI NAORUŽANJE: Jugoslovenski M-80A primjećen u ofanzivi kod Hersona (VIDEO)

Ukrajinska vojska 29. augusta pokrenula je ofanzivu sa javno objavljenom namjerom da rusku vojsku izbace iz Hersonske oblasti.

  • Svijet

  • 15. Sep. 2022  15. Sep. 2022

  • 0

Borbena vozila pješadije (BVP) M-80A koja su oružane snage Ukrajine dobile od Slovenije uvedena su u borbena dejstva u ofanzivi na Hersonskom pravcu. Na društvenoj mreži TikTok pojavio se snimak prelaska pontonskog mosta na rijeci Ingulec na kojem se vidi jedan M-80A koji je dio pojačanja ukrajinske vojske na tom dijelu ratišta, piše Balkanska bezbjedonosna mreža.

Ranije primjećena su vozila M-80A na snimcima sa obuke 24. samostalne mehanizovane brigade koja nosi ime kralja Danila iz 13. vijeka. Preobuka je očigledno završena ili je ocijenjeno da je ratna nužda važnija i M-80A poslani su u borbe.

Ukrajinska vojska 29. augusta pokrenula je ofanzivu sa javno objavljenom namjerom da rusku vojsku izbace iz Hersonske oblasti. Prodori su bili plitki osim pravcu na kojem su se poslije prelaska rijeke Ingulec uklinili na istočnoj obali.

Ruski odgovor bila su snažna dejstva po pontonskim mostovima koji su teško oštećeni, ali ostali su funkcionalni. Na snimku na kojem smo vidjeli M-80A vidljiva su oštećenja pontona i uništena vozila oko mosta, ali borbena vozila pješadije prelaze.

Ukrajinci pokušavaju da ovladaju selom Davidov most i to je vjerovatno dio ratišta na kojem su angažovani M-80A.

Slovenija je krajem juna predala Ukrajinskoj vojsci 35 komada M-80A koje je naslijedila od JNA. To su bila vozila iz garnizona Vrhnika iz nekadašnje 1. oklopne brigade koja su 1991. formalno ostavljena na čuvanje tadašnjoj slovenačkoj teritorijalnoj odbrani do rješenja o njihovom statusu.

Tok jugoslovenskog rata obesmislio je planove iz 1991. i Slovenci su M-80A uvrstili u svoje oružane snage. Sada su stara vozila izrađena 1980-tih godina višak zbog starosti i problema sa održavanjem i Ljubljana je predala tehniku Ukrajini u okviru plana NATO za podršku svojoj saveznici u ratu protiv Rusije.

Za preooružanje na M-80A u Ukrajinskoj vojsci izabrana je 24. brigada koja je na početku borbi imala tri mehanizovana bataljona sa borbenim vozilima pješadije iz sovjetske ere BMP-2 i tenkovski bataljon sa tenkovima T-64BV.

U borbama u Donbasu imali su vellike gubitke i dijelovi jedinice povučeni u pozadini dobili su tehniku iz vojne pomoći NATO uključujući tu M-80A.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...