KO JE RAŠČINJENI MONAH KOJI JE DANAS U BEOGRADU POGODIO SNIMATELJA N1 FLAŠOM: Višestruki povratnik u djelu do sada je organizovao više od 1.500 protestnih litija

Ovo nije prvi put da se raščinjeni monah pojavljuje na protestima u Beogradu i da je akter incidenata posebno sa medijima i novinarima.

  • Regija

  • 17. Sep. 2022  17. Sep. 2022

  • 3

Raščinjeni monah Antonije pogodio je danas na skupu protivnika održavanju Evroprajda u Beogradu flašom u stomak snimatelja N1, piše Danas.rs.

Ovo nije prvi put da se raščinjeni monah pojavljuje na protestima u Beogradu i da je akter incidenata posebno sa medijima i novinarima.

Prije dvije godine na beogradskom protestu pred Skupštinom Srbije se preko mikrofona automobila parkiranog u blizini parlamenta obratio i raščinjeni monah Antonije, u svijetu Dragan Davidović, dugogodišnji borac za srednjovjekovni manastir Valjevska Gračanica, vođa mnogobrojnih protestnih litija, javni protivnik ekumenizma, Parade ponosa, izdaje Kosova i Metohije…

Posebnu pažnju na sebe je skrenuo praktičnim uputstvom kako spriječiti novinare da, prema njegovim rečima, „šire laži“.

Tvrdio je da se nije zalagao za napade na novinare, nego sprečavanje prenosa onih medija koji šire prevaru, razbijaju narod i proteste, u koje je ubrojao i TV N1 i Danas.

„Upadajte novinarima u prenose, nemojte da ih bijete, ali ne dajte im da rade i lažu. Samo jedan novinar lažima može da pogubi više ljudi od brigada unezvjerene policije. Ne smije se ćutati, jer i okupacija leži na laži, a za posljednje četiri godine tokom kojih smo organizovali 218 protestnih litija zbog veleizdaje Kosova i Metohije niko nas nije slikao niti smo koga zanimali“, poručio je monah Antonije u svom preksinoćnom obraćanju „Za slobodu okupirane pravoslavne Srbije“.

Rodom je iz Valjeva, a gotovo polovinu života proveo je u monaštvu.

Najprije u manastiru Tronoša, potom u Crnoj Reci i Zočištu, koje je privremeno zbog otmica u ovom dijelu Metohije tokom i poslije NATO bombardovanja morao da zameni „orahovačkim getom“.

Za preostale Srbe u Velikoj Hoči i Orahovcu i danas je jedan od najomiljenih monaha.

Posle 2001. bio je zamjenik igumana Crne Reke, ali je potom zbog javnog oponiranja zvaničnoj crkvenoj politici u Beogradu nekoliko godina živeo u isponicama ovog manastira po šumama Mokre Gore.

Potapanje valjevske Gračanice iz 12. veka vratilo ga je u rodni kraj.

Osim protesta zbog mirnodobskog stradanja ove svetinje i borbe protiv valjevskih moćnika u javnost je ušao i kao borac protiv dolaska pape Jovana Pavla Drugog u Srbiju i ekumenizma u SPC, čime se zamerio pojedinim srpskim episkopima, pa je po crkvenoj optužnici koja je imala 25 tačaka, 2010. raščinjen.

Ni poslije raščinjenja, oko kog se u pravoslavlju bogoslovska mišljenja podijeljena, nije skinuo mantiju. Više puta je hapšen zbog „akcija“ u zaštiti valjevske Gračanice i incidenata sa policijom.

Dosad je organizovao više od 1.570 protesta, a oglašava se i preko sajta Istinoljublje i Jutjub kanala monah Antonije.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...