POČINJE SEZONA GRIJANJA: Evo nekoliko savjeta kako da pripremite radijatore

Dekorativni oblici ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje, jer se sastoje od različitih materijala.

  • Jeste li znali

  • 18. Sep. 2022  

  • 0

Stručnjaci savjetuju da se radijatori čiste barem jednom godišnje. Čim upalite radijatore, oni počinju da sakupljaju velike količine prašine, kod nekih čišćenje i održavanje nije jednostavno, a posebno kada se radi o rebrastim. Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je da koristite posebne četke predviđene za tu svrhu, a spoljne površine treba da održavate blagim sredstvima koja neće da ih oštete.

Ukoliko nemate posebne četke, najlakše je da ih očistite uz pomoć usisivača ili fena. Ako su vaši radijatori izrađeni od posebnih materijala koji zahtijevaju specijalno održavanje, to bi trebalo da bude naglašeno u uputstvima. Dekorativni radijatori ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje jer se sastoje od različitih materijala. Važno je da budete oprezni sa vrstom materijala koji koristite za čišćenje radijatora, izbjegavajte one abrazivne jer mogu da oštete površinu radijatora.

image

Priprema radijatora

Ako na vašim radijatorima postoje tvrdokorne mrlje, ostavite tečnost za prskanje nekoliko minuta duže i obrišite je energično krpom ili spužvom dok ne vidite da ste uklonili sve mrlje.

 

Ukoliko ste pušač, nikotin lako prianja na tople predmete i polako pretvara materijal u blago žutu boju. Ako je to slučaj s vašim radijatorima, možda ćete morati da koristite sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajnirano za uklanjanje takvih mrlja.

Prije početka sezone grijanja neophodno je da na radijatorima ispustite vazduh koji ometa njihovo pravilno funkcionisanje. Takođe, radijatore koji se ne koriste redovno treba da postavite na minimalnu temperaturu da se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja.

DONOSIMO ŠEST KORAKA DO ČISTOG RADIJATORA

- Isključite grijanje

  

- Usisajte prašinu iz radijatora

- Pomoću četke očistite dijelove koje niste mogli da usisate, a fenom uklonite ostatak prašine

- Spoljašnji dio radijatora obrišite mokrom krpom kako biste uklonili svu prašinu

 

- Temeljno obrišite radijator suhom krpom

- Obavezno redovno usisavajte radijatore, to će vam pomoći ne samo u zaštiti od alergija nego će i grijanje da bude jače.

  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...