POTVRĐENO ZA "SB": U restoranu u Parlamentu BiH haos zbog filovanih paprika, inspekcija naredila da se uništi 90 kg mesa

Postupajući po telefonskoj prijavi fizičke osobe, čiji su podaci službena tajna za inspektore, a koja se odnosila na okolnosti konzumiranja filovanih paprika u restoranu koji posluje u sastavu "SLUŽBE ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE INSTITUCIJA BIH", u maju ove godine, veterinarski inspektor u timu sa inspektorom za hranu.

  • Mini market

  • 18. Sep. 2022  18. Sep. 2022

  • 5

U restoranu Parlamentarne skupštine BiH, za kojeg je inače poznato da je znantno jeftiniji u odnosu na gradske restorane, neko od zaposlenih prijavio je inspekciji stomačne tegobe nakon konzumiranja filovanih paprika, zbog čega su na teren izašli inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, potvrđeno je za "Slobodnu Bosnu".

Kako saznajemo, postupajući po telefonskoj prijavi fizičke osobe, čiji su podaci službena tajna za inspektore, a koja se odnosila na okolnosti konzumiranja filovanih paprika u restoranu koji posluje u sastavu "SLUŽBE ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE INSTITUCIJA BIH", u maju ove godine, veterinarski inspektor u timu sa inspektorom za hranu, izvršili su hitan usmjereni inspekcijski nadzor na navedene okolnosti prilikom čega su konstatovali sljedeće:

- Da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena jela (od kojih su neka ambalažirana u oštećene pvc vrećice), mliječni proizvod isteklog roka upotrebe, sirovine, pretežno meso i riba, bez deklaracija i mogućeg utvrđivanja sljedivosti u ukupnoj količini od 89,69 kilograma.  

- Proizvode u navedenoj količini inspektor je na licu mjesta proglasio higijenski neispravnim, te naredio njihovo uništenje putem KJKP "RAD". S obzirom na to da se prijava odnosila na ispravnost gotovih jela, a da kontrolni uzorci istih, kao ni kontrolni uzorci ostalih jela služenih dan ranije, nisu zatečeni, inspektor je izvršio uzorkovanje gotovih jela služenih na dan kontrole, o čemu je sačinjen poseban zapisnik o uzorkovanju. Radi kontrole higijenskog stanja opreme i radnih površina kuhinje, kao i prostora za usluživanje, uzeti su i uzorci briseva sa navedenih površina.

Analizom uzoraka u Labaratoriji za mikrobiološka ispitivanja živežnih namirnica, stočne hrane i predmeta opšte upotrebe – Veterinarski fakultet Sarajevo, dobijen je zadovoljavajući rezultat ispitivanja gotovog jela, dok rezultati ispitanih briseva površina nisu odgovarali Smjernicama o mikrobiološkim kriterijama za hranu.

Tako je, kako je navela za "SB" glasnogovornica KUIP-a Vildana Brdarić, zapisnički naloženo uništenje sirovina koje je provedeno u ostavljenom roku, o čemu je postupajućem inspektoru na uvid data potvrda KJKP "Rad"d.o.o. o neškodljivom uništavanju, što inspektor konstatuje na poseban zapisnik 27.5.2022.godine.

Inspekcija je zaključila u predmetnom slučaju iz nadležnosti veterinarske inspekcije, dok je osim navedenog, inspektor za hranu vršio nadzor i poduzimao mjere i radnje i svoje nadležnosti, odnosno izdao rješenje o otklanjanju nedostataka zbog nepoštovanja procedura HACCP-a.

Nakon kontrolnog pregleda prostora kuhinje sa svom opremom i zatečenim sirovinama, te dokumentacije HACCP-a, utvrđeno da je subjekat u cjelosti postupio po svim tačkama rješenja inspektora za hranu.

"Napominjemo, da o trovanju ne možemo govoriti s obzirom na to da navodi prijave nisu potkrijepljeni ljekarskim nalazom, odnosno medicinskom dokumentacijom", naveli su iz KUIP-a za "Slobodnu Bosnu".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...