VLADA KOSOVA POTVRDILA: Postojao plan atentata na Kurtija, sumnja se da je njegovo ubistvo planirao...

“Bezbjednosne institucije preduzele su sve mjere da spriječe ovu akciju. Slučaj nije iznijet u javnost da se ne bi širila panika”, saopšteno je.

  • Regija

  • 19. Sep. 2022  

  • 0

Vlada Kosova potvrdila je pisanje pojedinih medija da je u 2021. godini postojao plan za ubistvo premijera Kosova Albina Kurtija.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, Kosovska obavještajna agencija obavijestila je premijera Republike Kosovo Albina Kurtija o ovom slučaju.

“Bezbjednosne institucije preduzele su sve mjere da spriječe ovu akciju. Slučaj nije iznijet u javnost da se ne bi širila panika”, saopšteno je u odgovoru na pitanja novinara o medijskom izvještavanju.

Albanski medij „A2 News” objavio da su iranski hakeri objavili dokument za koji kažu da je ukraden od bivšeg generalnog direktora policije Albanije Gladisa Nanoa. U tom dokumentu se navodi da je prije godinu dana Jedinica za borbu protiv terorizma na Kosovu otkrila plan za ubistvo premijera Kurtija, a potom i bivšeg člana Obavještajne službe Kosova Ismeta Haxhe i poslanika Demokratske partije Kosova (PDK) Xhavita Halitija.

Kako prenosi „A2 News“, koji je imao pristup ovim dokumentima, osumnjičeni za sprovođenje ovog plana bio je Prek Kodra, koji živi u Skadru i posluje u Tropoji, Uroševcu i Dečanima. U dokumentu je pisalo da je bio dobar snajperista. Svrha plana izvršenja ovih atentata bila je destabilizacija situacije na Kosovu.

Hakeri su prije nekoliko dana napali i blokirali TIMS sistem, dok su u julu uspjeli da na više dana blokiraju rad online sistema podataka e-Albanija. Za taj cyber napad albanska vlada je direktno optužila Iran i prekinula diplomatske odnose sa tom zemljom. Sjedinjene Američke Države su javno sankcionisale nekoliko iranskih zvaničnika zbog njihove uloge u ovim napadima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...