MILANOVIĆEVE IZJAVE NISU IZOLIRANI INCIDENT: IGK uputio pismo evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović...

Dodaje da već duže vrijeme Milanović daje izjave u kojima negira i umanjuje značaj genocida u Srebrenici počinjen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine.

  • Društvo

  • 20. Sep. 2022  

  • 1

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poslao je pismo evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović povodom toga što predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kontinuirano negira genocid u Srebrenici.

- Implikacije predsjednika države Republike Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Europe u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajuči negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici - napisao je direktor IGK Emir Ramić u pismu.

Dodaje da već duže vrijeme Milanović daje izjave u kojima negira i umanjuje značaj genocida u Srebrenici počinjen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine.

- Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih čelnika u Sloveniji, uključujući člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dodik je samoprozvani saveznik Vladimira Putina i serijski negator genocida, a uz to je i prvak ruskog uplitanja na Zapadnom Balkanu. Stalno ponavljanje osjećaja koje dugo zastupaju subjekti koje podržava Rusija ima za cilj političku destabilizaciju regije, posebno BiH i dodatno sprečava njezinu integracije u EU i NATO - smatra Ramić, saopćio je IGK.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...