ULTIMATIVNA IKONA: Top devet trikova za ljepotu slavne Marilyn Monroe

Donosimo vodič njene njege, koja je bila impresivna, jer ljepotica je znala da je to jako bitno.

  • Žena

  • 20. Sep. 2022  

  • 0

Od crvenih usana do raskošnih plavih kovrdža, ova je glumica bila i ostala ultimativna ikona ljepote.

Donosimo vodič njene njege, koja je bila impresivna, jer ljepotica je znala da je to jako bitno.

Imala je blijedu put koju je čuvala tokom čitave godine. I to je samo jedan od načina na koji se Marylin Monroe, čijoj se ljepoti divimo i danas, brinula o vlastitoj mladolikosti.

1. Klonila se sunca

"Ne volim previše tamnu kožu, volim biti prava, svijetla plavuša", komentirala je glumica, iako je u to doba u Kaliforniji hit bila preplanula koža. Željela je imati prirodnu, alabasternu put, piše 24sata.hr.

2. Voljela je vrlo specifičnu nijansu plave boje za kosu

Kod frizera Merlinka bi zatražila boju koja je nosila naziv - 'bijela jastučnica'. Naime, prema autorici Pameli Keogh, Monroe je izbjeljivala kosu svake tri sedmice kod frizerke Pearl Porterfield (koja se također brinula za kosu glumice Jean Harlow) i frizera Kennetha Battellea.

Kako bi izbjegla previše pranja (što može utjecati na boju), koristila je improvizirani suhi šampon, odnosno baby puder. Nanosila ga je svaka dva dana kako bi joj kosa izgledala svježe.

3. Sjajan trik za pune usne

Njen bi vizažist nanio do pet različitih crvenih nijansi – tamnije, blistave crvene izvana i svjetlije prema unutra – kako bi stvorio dojam veličine i punašnosti.

Ovo je uistinu praktičan savjet kojim se vizažisti koriste i danas.

4. Cijenila je 'beauty sleep'

Monroe je spavala pet do deset sati, a nedjeljom se rastezala po par sati u krevetu. 

5. Spavala je gola

Smatrala je da joj pidžame i odjeća ometaju san, pa je u jednom od intervjua otkrila da u krevet nosi samo - parfem.

6. Ledene kupke

Već u to vrijeme sportaši su imali posebne rituale kao što su tuširanje i kupke s ledom. I Marylin je shvatila važnost ovog načina kupanja, jer bi joj koža nakon toga bila utegnuta i čvrsta.

7. Njega kože

Tada vrlo popularni mađarski dermatolog Erno Laszlo brinuo se o njezinoj koži.

Pripisao joj je rutinu njege za dan i noć, s nekim razlikama. Njena večernja rutina njege kože započela je uljnim čišćenjem, uz Erno Laszlo Active Phelityl ulje, zatim je nanijela Active Phelityl kremu i isprala je.

Završila je s Controlling Lotionom. Svi ovi proizvodi dostupni su i danas.

8. Poseban sjaj kože uz maslinovo i vazelin

Dok danas volimo highlighter, Monroe je nanosila nešto drugo, ali, za sličan efekt.

Naime, ispod pudera stavljala je sloj vazelina, koji je koži davao poseban sjaj. Voljela je i cold kreme koje su imale visoki postotak sastojaka za obnovu kože. Nanosila je i maslinovo ulje, za dodatnu mekoću kože.

9. Tegovima do lijepih grudi

Nije bila obožavateljica vježbanja 'jednostavnu rutinu za 'učvršćivanje poprsja', izjavila je u jednom od intervjua.

Naime, podizala bi tegove od po pet kilograma iznad glave po 15 puta, krećući iz položaja 'raširenih ruku'. Bio je to njen jutarnji ritual te općenito jedini koji uključuje vježbanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...