PREMIJER ŠPANIJE ZA "POLITICO": "Putin je u ratu s cijelom Europom, Rusija gubi"

"Situacija koju je Rusija stvorila u Ukrajini glavni je dokaz da nam je potrebna snažna reforma sistema UN-a", rekao je.

  • Evropa

  • 20. Sep. 2022  20. Sep. 2022

  • 1

Španski premijer premijer Pedro Sanchez rekao je za Politico da Rusija nije samo u ratu s Ukrajinom, već s cijelom EU. 

"Rusija gubi rat. Ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao ratno oruđe jer je ugrožen vrijednostima EU", rekao je Sanchez za Politico.

Sanchez za centralizaciju kupnje plina

"Europski energetski sistem sada je tržište koje ne funkcionira. Učeći na modelu pandemije, zašto ne bismo centralizirali kupovinu plina, kao što smo učinili s  vakcinama?" zapitao se španski premijer.

Europski politički čelnici sada se suočavaju sa značajnom napetosti između svojih obećanja o prijelazu na zelenu energiju i potrebe da svjetla i grijanje ostanu uključeni dok se približava zima. "Nemojte koristiti ovu energetsku krizu da blokirate napredak u rješavanju klimatske krize", pozvao je Sanchez svoje kolege čelnike uoči Opće skupštine.

Sanchez kaže da Rusija invazijom na Ukrajinu prkosi ključnim aspektima međunarodnog poretka i same Povelje UN-a, prenosi Index.hr.

"Situacija koju je Rusija stvorila u Ukrajini glavni je dokaz da nam je potrebna snažna reforma sistema UN-a", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...