UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Prijevoznici ne žele u Rusiju, voće u hladnjačama, proizvođači u panici...

Iz resornog ministarstva najavljuju hitne mjere pomoći proizvođačima u vidu iznalaženja novih tržišta.

  • Ekonomija

  • 22. Sep. 2022  

  • 1

Plasman naših proizvoda na rusko tržište je stao. Zbog sigurnosnih razloga, velike udaljenosti i ekonomske neopravdanosti, 90 posto prevoznika iz BiH ne želi da vozi u Rusiju. Izvoznici u panici. Ovom odlukom direktno su pogođeni voćari. Berba jabuka je počela, urod će završiti u hladnjačama jer prema Rusiji ne može, a uzgajivači se plaše da viškove neće moći plasirati na druga tržišta.

„To je prvenstveno zbog situacije koja je u Ukrajini i Rusiji. Pravi se veliki krug, to su relacije koje traju 10-20 dana, veliki su troškovi, cijene prevoza su male“, objašnjava Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS-a.

Berba ranih sorti jabuke počela je prije desetak dana. Ugovorene količine su na čekanju u hladnjačama, a proizvođači u problemima. Jedni ne mogu da naplate potraživanja, drugi panično traže alternativna tržišta. Rusko tržište je, kažu proizvođači, uvozilo ogromne količine voća sa našeg područja.

„I bit će veliki problem ako ne bude išlo. Da ne dolazi iz Poljske 100 tona - kad svaki dan prođe, to je veliko. Mi bismo i ovdje dobro prolazili da nije crnog tržišta“, kaže za FTV proizvođač Rade Njegić.

Jučer su proizvođači bili u panici, dovozili su robu na bijeljinsku tržnicu. Ali tu nastaje novi problem. Tržište je prepuno uvezenih jabuka.

Rajko Kulaga, predsjednik Poljoprivredno-zadružnog saveza RS-a, podsjeća kako je tržište otvoreno i kako imaju problem koji potenciraju - da se uvede mehanizam sezonske zaštite poljoprivrednih proizvoda.

„Apelujemo stalno na sve one koji uporno odbijaju uvođenje zaštitnih mjera da se konačno dozovu pameti i vide koliko naša proizvodnja propada zahvaljujući prekomjernom uvozu. Takva je situacija i sa jabukama i sa mesom i mlijekom - svi sektori su podjednako pogođeni“, upozorava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

Iz resornog ministarstva najavljuju hitne mjere pomoći proizvođačima u vidu iznalaženja novih tržišta.

„S obzirom na to da imamo informaciju da su od jutros prevoznici odustali od kompletnog transporta za Rusiju, sagledat ćemo situaciju danas-sutra, izaći sa direktnim informacijama kako pomoći proizvođačima da prevaziđu ovaj problem - da iznađemo neko novo tržište gdje mogu prodati po istoj cijeni koja je išla i za Rusiju“, poručuje Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, samo u prvih osam mjeseci ove godine u Rusiju je izvezena roba vrijedna oko 34 miliona maraka, od čega voća i orašastih proizvoda oko 6 miliona. U Udruženju voćara ističu da će se, po svemu sudeći, izvozu na rusko tržište okrenuti samo veliki robni proizvođači, dok će dio domaće jabuke završiti i na tržištu nordijskih i arapskih zemalja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...