SCHMIDT IZNERVIRAO KOMŠIĆA: "Niko ne želi poništiti identitete, želimo jednakost građana, pomiješao je kruške i jabuke!" (VIDEO)

"Ja bih mu preporučio da ode malo među obične ljude i da se makne sa asfalta", kazao je Komšić

  • Mini market

  • 22. Sep. 2022  22. Sep. 2022

  • 15

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervju za sarajevsku televiziju O kanal odgovorio je na prozivke visokog predstavnika Christiana Schmidta izrečene u intervju za Dnevni Avaz. 

Naime, Schmidt je, aludirajući na Komšića, rekao da "oni koji kažu ‘sad ćemo napraviti revoluciju i poništit ćemo sve identitete‘, također ne rade u korist poboljšanja stvari".

Komšić je odgovorio da ne pravi nikakvu revoluciju.

"Kada bi je i pravio, i kada bi mislio da je potrebna u Bosni i Hercegovini, djelovao bi drugačije", rekao je Komšić i dodao:

"To bi sigurno bilo mnogo, mnogo drugačije i žešće nego što Schmidt može i da zamisli. Ne znam ko mu je savjetovao da takvu rečenicu izgovori, ili je to iz njegove glave. Onda je još gore. Kakve identitete? Ko govori o brisanju identiteta? Ko to može nama odnijeti naše identitete? Ko to nama može ukinuti pravo da budemo Bošnjaci, Srbi, Hrvati, vjernici, ateisti, muslimani, katolici, pravoslavci, jevreji i Romi? Ko je taj ko to može? Pa ne postoji niko na svijetu ko to može bilo kome da uradi. Ne govorim o ukidanju identiteta. Ja govorim o jednakosti ljudi u Bosni i Hercegovini. Dovođenju u isti nivo svih ljudi, bez obzira ko su i šta su."

Komšić kaže kako priča o građanskoj državi, da stvar bude apsurdnija, najviše ide u korist onima koji su manjina.

- Objasnite mi, kako to da odgovara, naprimjer, jevrejima ili Romima u BiH priča o građanskoj državi, a ne odgovara Hrvatima koji su najmalobrojniji konstitutivni narod? O čemu oni pričaju? Bojim se, ili Schmidt je pod uticajem nekih politika koje stvari vide na pogrešan način u BiH, pa on sam iznosi takve zaključke, ili se vodi takvim predstavama i slikama o Bosni i Hercegovini. Ja bih mu preporučio da ode malo među obične ljude i da se makne sa asfalta. Pa da vidi šta oni kažu na tu temu. Ko je taj ko meni može ukinuti moj identitet? Pa i da mi ga zabranite, on će ostati moj. I ja ću samo biti ponosniji na njega. Niko o tome ne govori. Pobrkao je gospodin Schmidt kruške i jabuke, ali to je, izgleda, njemu svojstveno, nažalost, kazao je Komšić.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...