BRUKA I SRAMOTA RUSIJE U SJEDIŠTU UN-a: Lavrov napustio sjednicu Vijeća sigurnosti o stanju u Ukrajini

Optužio je Kijev da uskraćuje osnovna prava stanovništvu koje govori ruski u zemlji.

  • Svijet

  • 22. Sep. 2022  22. Sep. 2022

  • 2

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio je sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je optužio Ukrajinu i njene zapadne saveznike da pokušavaju da nametnu narativ o “ruskoj agresiji” u Ukrajini.

Lavrov je ušao je na sastanak Vijeća sigurnosti skoro sat i pol nakon što je sastanak o situaciji u Ukrajini počeo.

Optužio je Kijev da uskraćuje osnovna prava stanovništvu koje govori ruski u zemlji.

“Ljudima su uskraćene penzije, subvencije, pristup obrazovanju i osnovnim građanskim pravima”, rekao je Lavrov.

Rekao je da su referendumi u Donbasu, Hersonu i Zaporožju odgovor na navodni poziv ukrajinskog predsjednika Zelenskog Rusima da napuste Ukrajinu.

"Kulminacija je bio intervju sa Zelenskim 5. avgusta prošle godine, koji je savjetovao svima koji se osjećaju Rusima radi svoje djece, svojih unuka da odu u Rusiju‘“, rekao je Lavrov na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

On je dodao da su odluke o referendumima „odgovor na želju Zelenskog“.

Tzv. Donjecka Narodna Republika i tzv. Luganska Narodna Republika najavile su održavanje referenduma o priključenju Rusiji od 23. do 27. septembra.

Podcrtao je da je Zapad, umjesto da uvjeri Kijev da implementira sporazume iz Minska koji su okončali rat u Donbasu 2014. godine, “cinično ignorisao” represivne akcije Ukrajine.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...