IZ KJKP "RAD" ZA "SB": "Procjene su da deponija Smiljevići može trajati još 5 godina"

Pitanje sarajevske deponije tek je nedavno spomenuto u jeku predizborne kampanje, gdje se spominjalo njeno izmještanje sanitarne deponije na lokaciju izvan grada, na kojoj bi se izgradila nova, moderna deponija sa spalionicom koja ne zagađuje zrak i postrojenjima za reciklažu. Plan je da se lokacija sadašnje deponije sanira, konzervira i pretvori u park.

  • Vijesti

  • 23. Sep. 2022  23. Sep. 2022

  • 0

Jedan od gorućih problema u Sarajevu, o kojem se ne govori onoliko bi trebalo, pitanje je deponije u Smiljevićima, zbog ranijih upozorenja stručnjaka koji su navodili kako građani imaju ekološku bombu u srcu grada koji se neprestano širi.

Pitanje sarajevske deponije tek je nedavno spomenuto u jeku predizborne kampanje, gdje se spominjalo njeno izmještanje sanitarne deponije na lokaciju izvan grada, na kojoj bi se izgradila nova, moderna deponija sa spalionicom koja ne zagađuje zrak i postrojenjima za reciklažu. Plan je da se lokacija sadašnje deponije sanira, konzervira i pretvori u park.

Željeli smo provjeriti u kakvom je stanju trenutno deponija Smiljevići, stoga smo uputili upit KJKP "Rad" da provjerimo radi li deponija sa sanitarnom dozvolom koju ranije nije imala i druga pitanja.

"U ranijem periodu Sanitarna deponija Smiljevići je imala dozvolu. Problem koji se javio sa sanitarnom dozvolom bio je administrativne prirode, gdje je kratak period važeća dozvola istekla, ali taj problem je riješen i Sanitarna deponija Smiljevići svoje zadatke obavlja uz važeću dozvolu i prema propisima definisanim za sanitarno odlaganje otpada", rekao je za "Slobodnu Bosnu" Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP "Rad".

Zanimalo nas je i da li postoji plan ili ideja unutar KJKP “RAD” o izmještanju deponije i njenom vijeku trajanja, te da li će do njenog zatvaranja u svakom slučaju uskoro morati doći.

"Procjena trajanja postojećeg prostora za odlaganje otpada unutar sanitarne deponije Smiljevići je cca 5 godina prema nedavno okončanoj studiji Svjetske banke. Da bi došlo do zatvaranja postojeće Sanitarne deponije potrebno je prvenstveno da se odredi lokacija za novu deponiju i pripreme potrebni infrastrukturni sadržaji koji jednu deponiju čine Sanitarnom. Aktivnosti oko zatvaranja postojeće sanitarne deponije i određivanja lokacije za novu sanitarnu deponiju odlučuju viši nivoi vlasti", odgovorio nam je Ramić.

S obzirom na to da su se građani koji žive u okolini deponije, ali i mnogo šire, žalili na probleme poput neugodnog mirisa, neadekvatnog zbrinjavanja ploha, životinja u krugu deponije, zanimalo nas je i šta je još nužno uraditi i da li je situacija bolja nego proteklih godina.

"Definitivno se može reći da je situacija mnogo bolja nego ranijih godina, jer je KJKP 'RAD' d.o.o. Sarajevo u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo u zadatim rokovima uradio sve ono što je planirano projektima u prethodne dvije godine. Na tijelo deponije (aktivna ploha na koju se vrši odlaganje otpada) se vrši sanitarno odlaganje komunalnog otpada propisanim kroz glavni projekat u kojem je definisan sanitarni način odlaganja otpada", odgovorio je Ramić za "SB".

(S. H.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...