PLENKOVIĆ PORUČIO: "Povećali smo kapacitete plina, želimo opskrbljivati regiju"

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala.

  • Regija

  • 23. Sep. 2022  23. Sep. 2022

  • 3

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u petak za Bloomberg TV da postoji "jasna politička volja" da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije čija je invazija na Ukrajinu uvukla Europu u energetsku krizu i da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom. 

“Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem”, rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, posebno transatlantska “djeluje ujedinjeno, jasno i brzo” usvajanjem sankcija protiv Moskve.

“Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se osmisle nove”, rekao je Plenković.

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a EU i njezine zemlje članice pokušavaju osigurati energetsku samodostatnost.

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala.

“Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet je 2,9 milijardi kubnih metara plina, a vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubnih metara plina”, rekao je premijer.

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih potreba i da “Hrvatska želi postati regionalni centar” i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, prije svega Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane, uključujući Njemačku, prenosi Hina.

“Cijela ideja EU-a je uspostaviti alternativnu opskrbnu mrežu s odgovarajućim interkonektorima kako bi se prvenstveno osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li se ograničiti cijena nafte na europskoj razini, Plenković je odgovorio “vrlo teško”, ali je dodao da bi se trebalo razmišljati o ograničenju cijene plina pošto ona utječe i na cijenu električne energije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...