HRVATSKA ODBRUSILA SRBIJI: "Nećemo postupati po vašoj molbi!"

Hrvatsko ministarstvo ističe da sistem pravosudne saradnje mora da se temelji na načelu uzajamnog povjerenja, odnosno povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbijedi nepristrasno, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi.

  • Regija

  • 23. Sep. 2022  23. Sep. 2022

  • 2

Hrvatska neće postupati po molbi koje je ministarstvo pravosuđa primilo od Srbije oko uručenja poziva na ročište četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin u avgustu 1995, saopšteno je u Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave saopštilo je da je primilo molbu u kojoj Viši sud u Beogradu putem Ministarstva pravde traži uručenje poziva za ročište 14. oktobra 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, optuženih da su u avgustu 1995. granatirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca.

U saopštenju se ističe da hrvatsko ministarstvo nije primilo optužnicu ni druge informacije o radnjama koje su preduzete u krivičnom postupku, osim informacije da Srbija tereti pilote na osnovu optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

Hrvatsko ministarstvo ističe da sistem pravosudne saradnje mora da se temelji na načelu uzajamnog povjerenja, odnosno povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbijedi nepristrasno, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi.

„Dosadašnji tok postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštovanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju.

Hrvatska, kako se ističe, takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može da prizna budući da se ne zasniva na međunarodnom krivičnom pravu, već „iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na osnovu kojeg je pokrenula ovaj postupak“.

Zbog toga, dodaje se, u skladu s odredbama Evropske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i člankom 9. Ugovora Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. septembra 1997, Hrvatska neće postupati po primljenoj molbi.

„Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde i pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih komisija. Bez toga, istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog“, navodi se u saopštenju.

Uz isticanje da Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku, u saopštenju se ponavlja da će hrvatska vlada „iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata“. Ministarstvo je zaključilo da „hrvatski piloti mogu da budu mirni i sigurni“.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...