OPTUŽNICA PROTIV TRUMPA I NJEGOVE DJECE: Deceniju varali državu, lagali u “milijardama”

“Uz pomoć svoje djece i viših rukovodilaca u organizaciji Trump, Donald Trump je lažno napuhao svoju neto vrijednost za milijarde dolara kako bi se nepravedno obogatio i prevario sistem”, objavila je James.

  • Svijet

  • 24. Sep. 2022  24. Sep. 2022

  • 0

Donald Trump i troje njegove djece pogođeni su optužbom za prevaru nakon istrage u New Yorku o njihovoj porodičnoj kompaniji, Trump Organization.

Navodi se da su “u milijardama dolara” lagali o vrijednosti nekretnina kako bi dobili kredite i platili manji porez. Tužitelji tvrde da je Trumpova organizacija počinila brojne prevare između 2011. i 2021. godine.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je odbacio tužbu kao “još jedan lov na vještice”.

Najstarija djeca bivšeg predsjednika, Donald Jr. Ivanka i Eric Trump, također su imenovani kao optuženici zajedno s dvojicom rukovodilaca Trumpove organizacije, Allenom Weisselbergom i Jeffreyjem McConneyjem.

Trogodišnja istraga

Tužbu je pokrenula državna tužiteljica New Yorka Letitia James nakon trogodišnje građanske istrage.

Njen ured nema ovlasti za podizanje krivičnih prijava, ali prosljeđuje navode o krivičnim djelima saveznim tužiteljima i Poreznoj upravi.

Uz pomoć svoje djece i viših rukovodilaca u organizaciji Trump, Donald Trump je lažno napuhao svoju neto vrijednost za milijarde dolara kako bi se nepravedno obogatio i prevario sistem”, objavila je James.

Ona tvrdi da je Trumpov stan u Trump Toweru, koji je procijenjen na 327 miliona dolara, bio među nekretninama čija je vrijednost navodno lažno prikazana.

Nijedan stan u New Yorku nikada nije prodat ni za blizu tog iznosa. Kada ljudi s dobrim vezama prekrše zakon kako bi uzeli više novca nego što im pripada, to smanjuje resurse dostupne radnim ljudima, običnim ljudima, malim preduzećima i svim poreznim obveznicima”, rekla je glavna državna tužiteljica.

James traži od suda da zabrani bivšem predsjedniku i njegovoj djeci da rade kao službenici ili direktori u bilo kojem poslovnom segmentu u New Yorku.

Ona također želi da se Trump Organisationu zabrani na pet godina bavljenje transakcijama nekretnina u ovoj državi.

Ova objava dolazi nakon što je James – demokratkinja koja se takmiči za ponovni izbor u novembru – odbila najmanje jednu ponudu za nagodbu dugotrajne građanske istrage o poslovnoj praksi kompanije.

Komentirajući tužbu na svojoj društvenoj mreži Truth Social, Trump je James, koja je crnkinja, označio „rasistom“.

Lov na vještice

“Još jedan lov na vještice od strane rasističke državne tužiteljice, Letitie James, koja nije uspjela u svojoj utrci za guvernera, dobivši gotovo nultu podršku javnosti”, napisao je.

Trumpovi su ranije optuživali James za političku osvetu, navodeći primjedbe koje je dala prije nego što je izabrana za državnu tužiteljicu 2018. u kojima je obećala da će tužiti Trumpa i označila ga kao “nelegitimnog predsjednika”.

Na Twitteru je Trump mlađi optužio James da “naoružava svoj ured kako bi napala svoje političke protivnike”.

Iako Trump nije na glasačkom listiću na izborima u sredini predsjedničkog mandata u novembru, on je i dalje dominantna snaga u Republikanskoj stranci – i potiče nagađanja o još jednoj utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

U augustu je Trump odbio odgovoriti na pitanja tokom intervjua u uredu državnog tužitelja, povezanog s ovom civilnom istragom.

James je naglasila da se on više puta pozivao na svoje pravo iz Petog amandmana da ne odgovori na pitanja kako ne bi optuživao sebe, potvrdivši samo svoje ime.

James je dodala da je Eric Trump učinio isto više od 500 puta u iskazu iz 2020. godine.

Tristan Snell, advokat i bivši tužitelj rekao je za BBC da bi mogla proći godina dok ne dođe do suđenja.

No, potencijal takvog suđenja mogao bi ozbiljno ograničiti mogućnost Trumpa da posluje u New Yorku i profitira od svojih nekretnina u ovom gradu.

„To bi moglo izazvati niz finansijskih posljedica koje bi mu otežale prikupljanje kapitala i održavanje kredita. To bi definitivno moglo biti pogubno za njega”, rekao je Snell.

Šta piše u tužbi?

Evo pregleda optužbi koje se nalaze u dokumentu od 222 stranice:

Donald Trump i troje njegove djece lagali su o vrijednosti imovine – hotela, golf terena i druge imovine – kako bi osigurali bolje kredite i niže porezne stope

Tokom desetljeća, Trump i njegova porodica napravili su više od 200 lažnih ili pogrešnih procjena finansijskih izvještaja
Potencijalna vrijednost razvoja na nekim posjedima bila je precijenjena i iskorištena za dobijanje viših poreznih olakšica za odustajanje od razvoja u korist očuvanja

Sve izjave su lično potvrdili kao tačne Donald Trump, Donald Trump mlađi ili bivši finansijski direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg

Plan je obogatio porodicu Trump za najmanje 250 miliona dolara – država želi vratiti taj novac

Koje su nekretnine navodno „napuhane“?

U tužbi se navode neke od najpoznatijih Trumpovih nekretnina:

Tužitelji tvrde da je vrijednost stana koji je Trump imao u Trump Toweru u New Yorku procijenjena na 327 miliona dolara nakon što je “jako precijenjena” veličina utrostručena i „prikačena“ “nerazumna” vrijednost po kvadratnom metru.

Rekordna prodaja u cijelom tornju iznosila je 16,5 miliona dolara.

Klub Mar-a-Lago na Floridi Trump je procijenio na 739 miliona dolara.

Ured državnog tužitelja tvrdi da je stvarna vrijednost bila oko 75 miliona dolara i da je generirao manje od 25 miliona dolara godišnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...