I TO JE MOGUĆE: Volkswagen seli proizvodnju iz Njemačke?

Volkswagen tvrdi kako će kroz idućih šest mjeseci moći održati proizvodnju, ali pod uvjetom da Njemačka nastaviti puniti svoje rezerve, koje su sada na 90 posto.

  • Auto

  • 26. Sep. 2022  26. Sep. 2022

  • 0

Volkswagen ozbiljno razmišlja o drastičnom poslovnom potezu, seljenju kompletne proizvodnje automobila iz Njemačke.

Za sve je kriv plin, odnosno nestašica plina uzrokovana trenutnom političkom situacijom u kojoj se nastavljaju ratna zbivanja u Ukrajini, a sankcije prema Rusiji nisu nikad bile strože. Prelije li se ovakav scenarij i na iduću godinu, Volkswagen bi lako mogao povući ovako drastičan potez. 

Seljenje proizvodnje iz matične zemlje je samo jedna od solucija o kojima se trenutno raspravlja u Wolfsburgu.

Donese li se takva odluka, Volkswagen bi kompletnu proizvodnju iz istočne Europe i Njemačke preselio u tvornice na zapadu, prvenstveno u Belgiju, Portugal i Španjolsku, doznaje Bloomberg.

Rusija i Sjeverni tok 1 su glavni izvor plina za njemačku industriju, odnosno bili su dok Rusi nisu zavrnuli ventil.

Industrija već sada snosi određene posljedice. Procjenjuje se da će najozbiljniji problemi na površinu isplivati ako plin ne poteče do juna iduće godine, poručuju iz Volkswagena.  

"Kao srednjoročno rješenje, fokusirani smo na veću lokalizaciju, relokaciju proizvodnje ili tehnološke alternative, istovjetno ustaljenoj praksi koja je primijenjena kod izazova vezanih uz nedostatak poluvodiča, kao i u slučaju drugih problema u dobavi."

Volkswagen tvrdi kako će kroz idućih šest mjeseci moći održati proizvodnju, ali pod uvjetom da Njemačka nastaviti puniti svoje rezerve, koje su sada na 90 posto. Kako je moguće da se u zimi rezerve smanje, u Volkswagenu već sada rade na smanjenju potrošnje plina u skladu sa zahtjevima njemačke vlade o 20-postotnom smanjenju. 

Bloomberg naglašava kako su u Volkswagenu zabrinuti zbog rasta cijena energenata s kojim se kooperanti sve teže nose. Stoga postoji opasnost da brojni kooperanti budu prisiljeni zaustaviti proizvodnje. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...