OŠTRA REAKCIJA DENISA ZVIZDIĆA NA ISTUP SEBIJE IZETBEGOVIĆ: "CIK, ako želi pokazati političku neovisnost, mora sankcionisati njen..."

Zvizdić je kazao kako je "riječ je o najgorem obliku jezika mržnje, nezabilježenom u ovoj ali i svim ranijim predizbornim kampanjama u BiH".

  • Politika

  • 27. Sep. 2022  27. Sep. 2022

  • 10

- Domaća javnost i međunarodne institucije zadužene za fer i zakonite izbore, očekuju od CIK-a, ako želi pokazati kredibilitet i političku neovisnost, jasan stav i adekvatnu zakonsku sankciju za morbidni i huškački govor koji je javno, na skupu SDA izrekla Sebija Izetbegović, kao kandidat za Skupštinu KS, napisao je na Facebooku dr..Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i kandidat Naroda i pravde za državni Parlament na Općim izborima koji se održavaju u nedjelju.

Zvizdić je kazao kako je "riječ je o najgorem obliku jezika mržnje, nezabilježenom u ovoj ali i svim ranijim predizbornim kampanjama u BiH", te dodao:

- U stvari, jedina sličnost koje se mogu sjetiti je između ovoga Sebijinog patološkog izljeva mržnje i poziva na nova stradanja i masovne grobnice i jednako morbidnog spota i izjava koji je u ime “Ujedinjene Srpske” snimio N. Stevandić za prošle lokalne izbore.
Ali, Stevandić i njegova stranka su sankcionisani od strane CIK-a, što je bila potpuno ispravna odluka i zbog toga očekujem da CIK bude konzistentan u svojim stavovima i odlukama i da na isti način, u skladu sa zakonom, sankcioniše Sebiju Izetbegović.

Podsjećam, radi građana, da je visoki predstavnik Šmit svojim izmjenama i dopunama Izbornog zakona izričito zabranio upotrebu govora mržnje u kampanji.

U tom Zakonu je jasno definirano šta predstavlja govor mržnje, a to je: "svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje".

Zbog toga ćemo svi sa posebnom pažnjom pratiti ovaj slučaj i čekati odluku Centralne Izborne Komisije, koja na ovom slučaju zadržava ili gubi svoj kredibilitet i vjerodostojnost.

P.S. Siguran sam da je poslije ovakvih besramnih izjava Sebije Izetbegović, kao, nažalost, “jedinog i konačnog donosioca ključnih odluka u SDA”, sada svima jasno zašto smo ja, Konaković, Ademović, Čampara, Efendić i stotine i stotine drugih napustili SDA.

A ovo je samo vrh ledenog brijega i samo jedan od brojnih razloga našeg napuštanja SDA koju trenutno vodi dvojac sa ženskim kormilarom.

Ipak, i dalje saosjećam sa ljudima u SDA za koje znam da se ne slažu sa ovakvom prostačkom politikom što i dalje trpe ovakve nekontrolisane ispade strane normalnom umu i razumu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...