NERVOZNO JUTRO REŽIMSKOG NOVINARA: Milomir Marić ne vjeruje da su plaće u Federaciji BiH veće nego u Srbiji!

Marić nije navodio konkretne brojke kojima bi opovrgnuo tvrdnju lidera SDA a sve je popratio ciničnim komentarom da "Izetbegoviću niko ne vjeruje" i da se tu "nema šta demantovati". 

  • Regija

  • 27. Sep. 2022  27. Sep. 2022

  • 7

Glavni urednik beogradske prorežimske TV Happy, Milomir Marić, ugostio je u Jutarnjem programu svog omiljenog političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, s kojim je bezmalo cijeli sat raspredao o skoroj propasti Evropske unije i zapadnog liberalizma te sve izvjesnijoj pobjedi Rusije u ratu protiv Ukrajine. U jednom trenutku, ničim izazvan, Marić se dokatao i BiH, odnosno Federacje BiH. Kaže da je gledao TV debatu predsjedničkih kandidata na Federalnoj televiziji, i da mu je zaparala uši izjava Bakira Izetbegovića da su plaće u Federaciji BiH veće nego u Republici Srpskoj i Srbiji. 

Marić nije navodio konkretne brojke kojima bi opovrgnuo tvrdnju lidera SDA a sve je popratio ciničnim komentarom da "Izetbegoviću niko ne vjeruje" i da se tu "nema šta demantovati". 

Na veliku žalost Milomira Marića i njegovog političkog šefa Aleksandra Vučića, Izetbegović je iznio tačne podatke. Plaće u Federaciji BiH osjetno su veće od plaća u Republici Srpkoj (oko 15 posto) i Srbiji (oko 7 posto).  

Naime, prema zvaničnim podacima statističkih agencija, prosječna neto plaća u Federacji BiH trenutno iznosi 683 eura, a u Srbiji 633 eura. 

Ako Marić ne vjeruje Izetbegoviću, makar bi trebao vjerovati državom premijeru Zoranu Tegeltiji, koji dolazi iz Dodikovog SNSD-a. Vijeće ministara BiH, kojim predsjedava Tegeltija, nedavno je usvojilo izvještaj o zaduženosti BiH i njena dva entieta.

Prema tom izvještaju, javni dug BiH trenutno iznosi 6,2 milijarde eura, a to znači da je ravno 5,5 puta manji od javnog duga Srbije. Pri tome javni dug Federacije BiH iznosi 3,1 milijarde eura, što znači da je Federacija BiH deset puta manje zadužena od Srbije, čji je javni dug uprvo pramašio 33 milijarde eura! 

Udio javnog duga Federacije BiH u BDP-u, iznosi svega 27 posto, dok je udio javnog duga Srbije u BDP-u na pragu kritične zone od 56 posto. Javni dug Federacije BiH, "per capita", iznosi 1.443 eura i više je nego 3 puta je manji od javnog duga Srbije, koji po "glavi stanovnika" iznosi 4.780 eura. 

Marić bi kod Tegeltije mogao provjeriti i stanje štednih depozita građana Federacije BiH i uvjeriti se da su (u prosjeku) za oko 1.000 eura deblji od štednih depozita građana Srbije. 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...