RAT UŽIVO: Avion s liderima separatista sletio u Moskvu....

Danas je 217. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 14

22:20 Finska vlada će značajno ograničiti ulazak ruskih građana u zemlju, neovisno o tome dolaze li kao turisti ili samo putuju u druge dijelove schengenskog prostora, objavila je finska vlada u saopćenju.

“Sutra, u četvrtak 29. septembra, Vlada će usvojiti rezoluciju koja će značajno ograničiti pravo ruskih državljana da uđu u Finsku kao turisti i da koriste Finsku kao tranzitnu zemlju kada putuju u druge dijelove schengenskog prostora”, stoji u saopćenju.

"Osim toga, Vlada je primila brifing o načinima poboljšanja kontrole na granici između Finske i Rusije pomoću granične ograde", dodaje se.

22:00 Avion s liderima separatista sletio je u Moskvu, objavio je na svom Telegram kanalu zamjenik načelnika vojno-civilne uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

"Regije Herson i Zaporižja, narodne republike Donjeck i Luhansk okupile su se u Moskvi kako bi donijele historijsku odluku", rekao je Stremousov.

"Vrlo brzo ćemo postati novi subjekti Ruske Federacije", rekao je i najavio da će o tome razgovarati “vrlo brzo".

21:40 Moldavija mora ojačati odbranu jer Rusija ne poštuje njezinu neutralnost, rekla je predsjednica Maia Sandu na nacionalnoj televiziji.

Moldavija, koja graniči s Ukrajinom i Rumunijom, ove je godine podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji i oštro osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruske trupe i mirovne snage nalaze se u otcijepljenoj moldavskoj regiji Transnistriji.

"Moldavija je neutralna zemlja, ali sada Rusija ne poštuje našu neutralnost, držeći svoju vojsku na teritoriju Moldavije. Stoga moramo ojačati našu odbrambenu sposobnost", rekla je Sandu.

21:25 "Dijelimo informacije koje imamo o ovom očiglednom činu sabotaže", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price o eksploziji na plinovodu Sjeverni tok.

"U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora", rekao je i najavio da bi istraga mogla potrajati.

"Stoga ćemo dopustiti da se istraga završi prije nego što počnemo iznositi teorije ili hipoteze", rekao je na brifingu State Departmenta. 

Price je rekao da se upotreba izraza "očita sabotaža" temelji na "onome što znamo, ali prvenstveno na onome što čujemo od naših europskih kolega".

20:55 Rezultati separatističkih referenduma u Ukrajini su potpuno izmišljeni, objavio je State Department.

"Ovo je volja Moskve, a ne slobodna volja Ukrajine ili njezinog naroda", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Price je rekao da SAD očekuje da će Rusija pokušati pripojiti ukrajinski teritorij na temelju lažnih referenduma.

“No bez obzira što predsjednik Putin i njegovi pomagači pokušavaju tvrditi, ova područja jesu i ostat će dio Ukrajine”, rekao je Price.

“Ukrajina ima svako pravo nastaviti braniti svoj suverenitet i svoj teritorijalni integritet", rekao je i dodao da će State Department objaviti "dodatne mjere" kao odgovor na referendume.

20:40  Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su referendumi u ukrajinskim regijama Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja "održani u skladu s međunarodnim pravom".

"U bliskoj budućnosti nas očekuje ključna faza u akcijama za ispunjenje težnji stanovnika (četiri regije) da budu ujedinjeni s Rusijom", piše u saopćenju.

20:20 Finska je zatvorila dionicu jedne od svojih glavnih autocesta na pet dana prvi put u nekoliko decenija kako bi omogućila borbenim avionima da vježbaju slijetanje i polijetanje. Nordijska zemlja, koja je podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, ima desetak sličnih rezervnih pisti širom zemlje koje su namijenjene za korištenje tokom rata.

No rezervna cestovna baza koja je smještena u Joutsi u središnjoj Finskoj nije korištena decenijama zbog svoje važnosti kao autoceste koja povezuje glavni grad Helsinki s udaljenijim sjevernim dijelovima zemlje.

20:00 Ministarstvo vanjskih poslova Poljske saopćilo je da "nedvosmisleno i snažno osuđuje ilegalne referendume" koje je organizirala Rusija.

"Ministarstvo vanjskih poslova nedvosmisleno i oštro osuđuje rusko organiziranje nezakonitih "referenduma" čiji je cilj aneksija dijelova ukrajinskih oblasti Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona, koje je Rusija privremeno okupirala", stoji u saopćenju.

19:40 Ministarstvo odbrane SAD-a najavilo je dodatnih 1,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini, što znači da će se novac potrošiti za proizvodnju i opskrbu Ukrajine novim oružjem. Ovo oružje neće dolaziti direktno iz već postojećih američkih zaliha oružja.

Osamnaest topničko-raketnih sustava visoke mobilnosti i "povezano streljivo" uključeni su u paket, navodi se u saopćenju.

Paket također uključuje 150 oklopnih višenamjenskih vozila na kotačima visoke mobilnosti, 40 kamiona i 80 prikolica za "prijevoz teške opreme", dodatne radare za bespilotne zračne sisteme...

19:30 Više od polovice plina u oštećenim cjevovodima Sjevernog toka u Baltičkom moru već je iscurilo u atmosferu, rekao je šef Danske energetske agencije Kristoffer Bottzauw.

"Velika većina" plina izašla je iz plinovoda, rekao je Bottzauw na press-konferenciji, dodajući da se očekuje da će preostala količina nestati do nedjelje.

Danski ministar odbrane Morten Bodskov rekao je ranije danas da će biti potrebno "jedna ili dvije sedmice" prije nego što počnu inspekcije oštećenih struktura.

19:10 Štetu koju su pretrpjeli plinovodi Sjevernog toka ispod Baltičkog mora ruski FSB istražuje kao "međunarodni terorizam", objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na ured glavnog tužitelja.

18:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas poslijepodne s Liz Truss "u svjetlu ruskih lažnih referenduma", objavio je Downing Street

Premijerka je "jasno dala do znanja da Ujedinjeno Kraljevstvo nikada neće priznati ruske pokušaje aneksije suverenog teritorija", dok je ukrajinski predsjednik pozdravio njezinu "snažnu podršku". 

18:30 Ruski državljani koji su pozvani u vojsku neće dobiti pasoš, navodi se na vladinoj web stranici. AFP je citirao vladin informacijski portal kako kaže: "Ako je građanin pozvan na služenje vojnog roka ili je dobio poziv (za mobilizaciju), neće mu se izdati pasoš."

18:10 Talibani su potpisali privremeni sporazum s Rusima o opskrbi Afganistana benzinom, dizelom, plinom i pšenicom, objavio je ministar trgovine i industrije Hadži Norudin Azizi. Azizi je rekao da njegovo ministarstvo radi na diverzifikaciji svojih trgovinskih partnera te da je Rusija talibanskoj vladi ponudila popust u odnosu na svjetske cijene roba.

To je prvi veći međunarodni ekonomski dogovor talibana otkad su se prije godinu dana vratili na vlast, a on bi mogao pomoći islamističkom pokretu da ublaži izolaciju koja ga je odvojila od svjetskog bankarskog sistema. 

17:48 Vojska će biti raspoređena u blizini norveških naftnih i plinskih postrojenja nakon sumnje na sabotažu plinovoda u švedskim i danskim vodama. To je potvrdio premijer Jonas Gahr Stoere. Rekao je: "Vojska će biti vidljivija u norveškim naftnim i plinskim postrojenjima." Norveška policija je pojačala sigurnost oko naftnih i plinskih postrojenja u zemlji nakon curenja.

17:24 Moskva planira sazvati sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog štete na dva plinovoda Sjeverni tok, kažu vladini dužnosnici. Jučer su zabilježena curenja u Baltičkom moru, a seizmolozi su izvijestili o eksplozijama u vodi oko plinovoda. Tačan uzrok curenja i dalje je nepoznat, ali EU vjeruje da se radi o "činu sabotaže".

17:12 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je ruske "jednostrane referendume" u okupiranim područjima Ukrajine u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Erdogan je navodno opisao referendume kao "izvor zabrinutosti" koji bi "otežao oživljavanje diplomatskog procesa". Turska, članica NATO-a, ima bliske veze i s Moskvom i s Kijevom, a predsjednik Erdogan nastoji posredovati između njih dvoje od početka invazije.

16:48 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je novi krug sankcija Rusiji koje će nametnuti 27 država članica. Von der Leyen kaže da je "prošli tjedan Rusija eskalirala invaziju na Ukrajinu na potpuno novu razinu" putem mobilizacije i "lažnih referenduma koji su nezakoniti pokušaj otimanja zemlje i promjene međunarodnih granica silom". EU je "odlučna natjerati Kremlj da plati novim paketom oštrih sankcija protiv Rusije", kaže von der Leyen.

16:24 Teza o "sabotaži" kao uzročniku spektakularnog istjecanja goriva na plinovodima Sjeverni tok sve se više nameće, kao i hipoteza da je tako složenu, ali ne i neizvedivu operaciju mogla izvršiti sposobna vojska, a takvih u regiji ne nedostaje. "Danas ruska mornarica posjeduje najveću flotu špijunskih podmornica u svijetu. Baza im je na Arktiku. One bi bile sposobne oštetiti plinovod u Baltiku", tvrdi H.I. Sutton, no i on sam je takvu hipotezu u utorak ocijenio "malo vjerojatnom". Za takvu je operaciju potrebno intervenirati na dubini od 70 metara. "To je teško. Oštetiti dva plinovoda u podmorju obiman je posao, dakle moguće je da iza toga stoji država", kaže Lion Hirth, profesor na Hertie School u Berlinu i prešutno odbacuje hipotezu da je riječ o terorističkom činu. No kompetentna vojska zna kako to učiniti. Zona je "savršeno zgodna za džepne podmornice", tumači visoki francuski vojni stručnjak. Objašnjava da su to mogli izvesti borbeni ronioci uvježbani za polaganje eksploziva, ili su se koristili podmorničkim dronom.

16:02 Glasnogovornik njemačkog kancelera Olafa Scholza izjavio je da je Scholz Zelenskom rekao da Njemačka nikad neće priznati ruske referendume u četiri ukrajinske pokrajine.

15:24 Curenje plina iz Sjevernog toka dogodilo se dan nakon što su norveške vlasti pozvale na oprez nakon pojave neidentificiranih dronova u blizini naftnih i plinskih platformi.

14:58 Istraživanje instituta GfK u Njemačkoj pokazalo je da potrošači očekuju vrlo težak oktobar i da su mnoga kućanstva prisiljena trošiti više novca na energiju ili štedjeti za veće račune za grijanje.

14:29 Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitri Peskov, odbacio je sugestije da je Rusija odgovorna za sabotažu plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

"Takve tvrdnje su predvidljive i predvidljivo glupe", rekao je Peskov.

14:04 Denis Pušilin i Leonin Pašečnik, proruski lideri samoproglašenih paradržava Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk putuju prema Moskvi, javlja ruska prorežimska novinska agencija RIA Novosti. 

RIA piše kako putuju u Moskvu kako bi "dovršili proceduru pripojenja Rusiji".

Pušilin je toj agenciji rekao kako će Luhansk "službeno postati dio Rusije" nakon što završe sve potrebne procedure u ruskom parlamentu i Federalnom vijeću.

"A potom stvaranje i razvoj. Sve to se podudara s našom pobjedom. To nam stvarno treba -  zajednička pobjeda", rekao je Pušilin. 

Jedine tri članice UN-a koje priznaju neovisnost separatističkih paradržava su Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

13:36 Rusija u rat u Ukrajini šalje mobilizirane muškarce bez ikakve obuke, objavio je danas američki think-tank Institut za ratne studije.

Institut citira izjavu muškarca iz videa koji se proširio društvenim mrežama te se identificira kao pripadnik Prve tenkovske pukovnije. Muškarac je vidljivo uzrujan te govori kako on i njegove kolege neće proći baš nikakvu obuku prije nego što ih pošalju u okupiranu ukrajinsku regiju Herson.

"Mobilizirani muškarci s danom ili dva obuke vjerovatno neće značajno ojačati ruske pozicije koje su na udaru ukrajinskih protunapada na jugu i istoku zemlje", navodi se u ocjeni Instituta za ratne studije.

Ukrajinska vojska je danas objavila da su ruska Prva tenkovska pukovnija i još jedna jedinica Prve tenkovske armije dobile pojačanja u vidu mobiliziranih Rusa, koji su na ratište poslani bez ikakve obuke.

Ukrajinci tvrde da Rusi na ratište šalju i zatvorenike kako bi pojačali svoje snage.

13:19 Šefica norveške diplomatije Anniken Huitfeldt na Twitteru je objavila da je norveška vlada "duboko zabrinuta zbog eksplozija i curenja plina na dnu Baltičkog mora".

Potvrdila je da je o incidentu razgovarala sa svojim kolegama iz Švedske i Danske.

"Saradnja je ključna, a Norveška je spremna pomoći", napisala je Huitfeldt.

12:43 Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, komentirao je mogućnost nuklearnog napada Rusije u Ukrajini. Naveo je da je Ukrajina spremna, ali da bi pribjegavanje nuklearnoj opciji Rusiju bacilo u ponor.

12:25 Jedna od eksplozija na dnu Baltičkog mora kod plinovoda Sjeverni tok bila je ekvivalentna eksploziji više od 100 kilograma dinamita, rekao je seizmolog sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

Seizmolozi su, podsjetimo, u četvrtak detektirali više eksplozija na dnu Baltičkog mora, a neposredno nakon njih je otkriveno značajno curenje plina iz plinovoda koji se protežu od Rusije do Njemačke.

Više evropskih i američkih visokih dužnosnika sugerira da se radi o sabotaži usred energetskog rata Rusije i Zapada koji je izazvao ruski napad na Ukrajinu.

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 detektirana su tri curenja plina. U tim plinovodima nalazi se plin, ali Rusija ga ne isporučuje Evropi. 

Tačan uzrok eksplozija još uvijek nije utvrđen.

12:11 Danski ministar odbrane danas je rekao kako "postoji razlog za zabrinutost o sigurnosti u regiji Baltičkog mora." 

Morten Bodskov je, govoreći o vjerojatnoj sabotaži plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 kao najnovijem primjeru nesigurnosti u baltičkoj regiji, rekao: "Rusija ima značajnu vojnu prisutnost u Baltičkom moru".

"Očekujemo da će nastaviti zveckati oružjem", rekao je Bodskov nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Bruxellesu.

11:16 U Rusiji su i dalje protesti zbog mobilizacije. Nije riječ o masovnim protestima, ali je puno informacija o građanskom neposluhu.

10:44 Britanski profesor Michael Clarke, sigurnosno-odbrambeni analitičar, rekao je da su curenje plina na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru "uzrokovale tri eksplozije u blizini morskog dna".

Kazao je da je "jasno da se radi o sabotaži", dodavši da je za "takav haos potrebna podmornica".

"To nije neki usputni teroristički čin, iza toga stoji vlada, a jedina vlada koja bi mogla imati korist od toga je Rusija. Nijedna evropska vlada ne bi to htjela napraviti", rekao je Clarke.

Danska je, podsjetimo, rekla da se radi o "namjernom činu".

"Privatno, svi su uvjereni da se radi o sabotaži iza koje stoji Kremlj", rekao je profesor Clarke, dodajući da se radi o autogolu Rusije.

"Radi se o strateškom autogolu Rusije jer, iako povećava osjećaj izolacije i šalje poruku da ove zime neće biti ruskog plina u Evropi, ujedno i do kraja uništava ruski kredibilitet kod ruskih kupaca za narednih par generacija", smatra analitičar.

Na pitanje zašto bi Rusija sabotirala plinovode u Baltiku, Clarke je rekao da "Rusi žele stvoriti nesigurnost i osjećaj da bi toga moglo biti još."

"To otvara novu frontu u ratu. To znači da je ukrajinski rat sad stigao do Baltika", zaključio je Clarke.

09.50 Zastrašujući gubi ruskih agresora od početka invazije.

Slika

09.00 Samo sedam dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio "djelomičnu" mobilizaciju, prvi mobilizirani Rusi stigli su na bojišnicu, tvrdi ukrajinski guverner Luhanske oblasti Serhij Hajdaj.

Mobiliziranim Rusima pune se redovi Prve ruske tenkovske armije, tvrdi Hajdaj.

"Nisu dobili baš nikakvu obuku", rekao je ukrajinski guverner.

08.30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini, u kojem ističu kako se "Rusi sad uspješnije brane nego ranije" dok u isto vrijeme Ukrajinci napadaju na najmanje dvije osi na istoku zemlje.

"Ukrajina nastavlja s ofenzivnim operarcijama na sjeveroistoku zemlje u proteklih nekoliko dana. Ukrajinske jedinice polako napreduju na najmanje dvije osi - istočno od bojišnice kod rijeka Oskil i Siverski Donjec, gdje su se konsolidirale nakon ranijih uspjeha početkom mjeseca", stoji u izvještaju.

"Rusi se sad brane uspješnije nego prije, vjerovatno zato što ukrajinski napad prijeti dijelovima Luhanske oblasti. Teške borbe se nastavljaju i u regiji Herson, gdje su ruske snage na desnoj obali rijeke Dnjepar i dalje u ranjivoj poziciji", stoji u izvještaju.

08.00 Okupatori noćas žestoko napali Nikopolj, granatirali su mjesto sistemima "Grad" i teškim topništvom, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.30 Ruski tenk u napadu prima više hitaca AT-4, na kraju ga napušta posada. Djelovanje 93. mehanizirane brigade na istočnom bojištu.

07.00 Ruske vlasti poručile su da će uspostaviti kontrolne tačke na nekim od ruskih granica kako bi prisilno mobilizirali ruske muškarce koji pokušavaju izbjeći prisilnu mobilizaciju bijegom iz zemlje.

06.00 Direktor CIA-e Williams Burns rekao je da ruska vojska ima više problema od ljudstva nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Putinova odluka, koja je izazvala proteste i pokušaje bijega iz zemlje, dolazi u trenutku kada je Ukrajina oslobodila neka područja pod ruskom kontrolom.

"Čak i ako uspije mobilizirati 300.000 vojnika, on zapravo baca ljude poput topovskog mesa prema frontu. Mnogi od njih neće biti dobro obučeni, mnogi neće imati ni onu vrstu opreme koja je potrebna kao ni logističku podršku. Putinova vojska ima puno drugih problema; ljudstvo je samo jedan od njih", rekao je Burns za CBS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...