AKADEMIK SLAVO KUKIĆ UPOZORAVA: Iz kuhinje HDZ-a predvođenom političkim vrhom Hrvatske stigle su upute za izbornu reformu. Sve pod krinkom ugroženosti Hrvata u BiH

Umiješanost Hrvatske u političke procese u BiH nije novost. Kukić dodaje da hrvatski političari koriste svaku priliku da lobiraju za izborni zakon. Na tom putu našli su se i medijatori maratonskih pregovora - dvojac Palmer i Eichhorst. 

  • Politika

  • 28. Sep. 2022  

  • 11

Prijedlozi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine iz jula ove godine rezultat su tajnih pregovora čelnika Hrvatske s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Sve je potvrđeno jednom rečenicom na zvaničnom nalogu Vlade Republike Hrvatske putem Twittera. Nakon priznanja da Schmidt djeluje pod utjecajem susjedne Hrvatske, iz OHR-a bez konkretnog odgovora. Umiješanost Hrvatske u izmjene Izbornog zakona nisu potvrdili.

Ranije su kružile glasine, a sada je potvrđeno. Ovim istupom, Vlada RH priznaje da iza spornih izmjena izbornog zakona ne stoji samo volja visokog predstavnika. Iz kuhinje HDZ-a predvođenom političkim vrhom Hrvatske stigle su upute za izbornu reformu. Sve pod krinkom ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. No, akcija je tada pod pritiskom bh. javnosti propala. Koliko je Hrvatska učestvovala u kreiranju izmjena Izbornog zakona, iz OHR-a odgovaraju šturo, izbjegavajući konkretan odgovor: “U skladu sa svojim mandatom, visoki predstavnik održava redovne kontakte sa stranama potpisnicama Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i sa međunarodnim partnerima te domaćim akterima”.

Ipak, u zatišju reforme Izbornog zakona, cure detalji tajnih sastanaka. Pandorina kutija je otvorena. Brojna pitanja čekaju odgovor. I to, konkretniji od ponuđenog.

“To bi trebao biti znak za uzbunu u BiH svih onih koji žele uređivati BiH bez tutorstva sa strane”, upozorava akademik Slavo Kukić.

Umiješanost Hrvatske u političke procese u BiH nije novost. Kukić dodaje da hrvatski političari koriste svaku priliku da lobiraju za izborni zakon. Na tom putu našli su se i medijatori maratonskih pregovora - dvojac Palmer i Eichhorst. 

“Rješenja koja nudi Christian Schmidt, koja je namjeravao provesti - nisu rješenja koja su oblikovana u Zagrebu, nego su rješenja koja su, prije svega, oblikovana kroz inicijativu Matthewa Palmera”, navodi za FTV politički analitičar Davor Gjenero.

Kukić smatra kako je to je jedan spin kojim se želi vršiti pritisak i na Schmidta, kao i na evropske i svjetske krugove.

“Schmidt je samo pokušao popraviti stvari koje su upropaštene glupošću Milanovića i Čovića”, dodaje Gjenero.

Priznanje Hrvatske je otkrilo novu dimenziju pregovora o izmjenama Izbornog zakona. Sada je jasno da u tom procesu, ipak, nismo sami. Iako je u finišu svih neuspjelih sastanaka jedinim rješenjem smatrano samo ono postignuto unutar BiH, nameću se i ona iz susjedstva. Šta će prevagnuti i kada odlučiti, može samo Christian Schmidt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...