KAD VEĆ UKRAJINA NE MOŽE ORGANIZOVATI: Eurosong 2023. bit će održan u jednom od dva grada u kojima je fudbal najvažnija zabava

Velika Britanija u utorak je objavila da će se natjecanje za Pjesmu Eurovizije 2023. održati u Liverpoolu ili Glasgowu, nakon što je Britanija izabrana kao zemlja domaćin zbog rata u Ukrajini zahvaljujući drugome mjestu britanskog predstavnika.

  • Show

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 0

Sedam britanskih gradova prvobitno se natjecalo za ulazak u uži izbor, a pobjednik će biti objavljen u roku od nekoliko sedmica, objavio je BBC, koji će producirati događaj.

Britanska javna radiotelevizijska korporacija pojasnila je da se u procesu izbora fokusirala na one britanske gradove koji su se ranije dokazali kao dobri domaćini velikih međunarodnih događanja.

Domaćin natjecanja iduće je godine trebala biti Ukrajina, nakon što je ukrajinska folk-rap grupa Kalush Orchestra u maju pobijedila na natjecanju u Torinu, a drugo je mjesto osvojio britanski predstavnik Sam Ryder neobičnom pjesmom Space Man.

Unatoč negodovanju vlade predsjednika Volodimira Zelenskog, Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Eurovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može garantovati sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 fanova.

Ukrajinska vlada pristala je na to da se događaj realizira u organizaciji Velike Britanije, ali mora odisati ukrajinskim duhom i obilježjima.

Eurovizija je najveći svjetski muzički događaj uživo koji okuplja izvođače iz cijele Evrope i centralne Azije, kao i Izraela i Australije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...