PREMIJER NOVALIĆ U LUKAVCU SA RATNIM VOJNIM INVALIDIMA: "Država nikada ne smije napustiti svoje borce"

"Drago mi je da veze među vama ostaju i budu jake, a mi u Vladi Federacije ćemo uvijek stajati iza vas", poručio je Novalić.

  • Društvo

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 1

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je danas u Lukavcu druženju učesnika 17. sportskih igara ratnih vojnih invalida iz cijele FBiH.

Igre su održane uz finansijsku podršku Federalne vlade, a u organizaciji Saveza RVI FBiH.

"Sretan sam da često prisustvujem vašem druženju. Predstavljate realnu snagu ovog društva ne samo u ratu, nego i u miru. Veoma sam ponosan da je ova Federalna vlada omogućila veća boračka prava i bolja zakonska rješenja. Donijeli smo Zakon o demobilisanim borcima. Povećali smo budžet za sve kategorije boraca, dvostruko za naše paraplegičare. Ispravili smo nepravdu i prema pripadnicima Armije BiH, te šehidskim i porodicama poginulih boraca, koji žive u entitetu RS i Brčko distriktu, tako što smo i njih uveli u zakon. Svjedoci ste da su prije nas ukidana i umanjivana prava borcima kroz reviziju. Mi smo tu praksu promijenili i prihvatili najveću obavezu prema ovoj populaciji. Borci su ugradili sebe u temelje naše države i država ih nikada ne smije napustiti", izjavio je Novalić.

Podsjetio je da je od ove godine u boračkim zakonima uvedena primjena tzv. švicarske formule koja podrazumijeva redovan godišnji rast boračkih primanja. Kao što su boračke naknade povećane ove godine, premijer je istakao da se na osnovu te formule o usklađivanju prema rastu BDP-a i cijena, i u narednoj nesumnjivo očekuje da taj rast bude značajan.

"Drago mi je da veze među vama ostaju i budu jake, a mi u Vladi Federacije ćemo uvijek stajati iza vas", poručio je Novalić.

Uime Vlade FBiH premijer je od Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH primio plaketu. Također, dodijelio je prelazni pehar sveukupnom pobjedniku ovih sportskih igara, Savezu RVI Zeničko-dobojskog kantona.

Inače, 17. sportske igre RVI FBiH u Lukavcu otvorio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, kojem je također Savez RVI FBiH dodijelio zahvalnicu za doprinos u provođenju i razvoju programskih ciljeva i zadataka ovog saveza.

Takmičenje je održano uz učešće ekipa Saveza RVI Srednjobosanskog, Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog, Hercegovačko-neretvanskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...