SLOŽEN SISTEM U VSTV-u: Lagumdžija pojasnio zašto Kajmaković nije suspendovana

Nakon objavljivanja odluke da se utrka za glavnog tužioca Tužilaštva BiH nastavi, a Kajganić bude jedini kandidat - u kojoj je učestvovalo 13 članova VSTV-a od kojih je deset glasalo "za", jedan "protiv", a dva su bila suzdržana - obratio se predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2022  

  • 0

Visoko sudsko i tužilačko vijeća (VSTV) na današnjoj sjednici razmatralo je ponavljanje konkursnog procesa za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ali je ipak odlukom većine izglasano da se proces nastavi, a Milanko Kajganić bude jedini kandidat.

Tim povodom, nakon objavljivanja odluke da se utrka za glavnog tužioca Tužilaštva BiH nastavi, a Kajganić bude jedini kandidat - u kojoj je učestvovalo 13 članova VSTV-a od kojih je deset glasalo "za", jedan "protiv", a dva su bila suzdržana - obratio se predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Naime, Podvijeće je Vijeću VSTV-a predložilo ponavljanje konkursnog procesa zbog toga što je od tri kandidata - Mlanka Kajganića, Diane Kajmaković i Miroslava Janjić - utvrđeno da je povrijeđen integritet dvoje kandidata: Tužiteljici Kajkamović zbog spominjanja u Sky aplikaciji i tužitelju Janjiću zbog ranije izrečenih disciplinskih kazni.

S obzirom na to da je tužitelj Janjić jutros povukao svoju kandidaturu, a za tužiteljicu Kajmaković je utvrđena povreda integriteta, razmatrano je da se ponovi konkurs. Ipak, kako je saopćio Lagumdžija, nakon donesene odluke, Kajganić će ostati jedini kandidat.

Lagumdžija, kao predsjednik Vijeća VSTV-a je tokom zasjedanja jasno naglasio kako on smatra da bi bilo fer i pošteno da se konkurs ponovi, i da zbog odgovornosti koju funkcija glavnog tužioca Tužilaštva BiH sa sobom nosi, ne bi bilo korektno da se o toj poziciji razmatra samo s jednim kandidatom.

Ipak, odlukom većine, konkurs se neće ponavljati.

Zbog akutelnih događaja koje donosi uključenost pojedinih dužnosnika u Sky aplikaciji, tužiteljica Diana Kajmaković je sankcionisana i nalazi se na crnoj listi SAD-a. U javnosti se zbog toga dosta diskutovalo zašto ona nije suspendirana sa funkcije koju obavlja.

"Složen pravni sistem. Saopćenje koje je ranije dostavio Ured disciplinskog tužioca VSTV-a, sve što je rečeno tu stoji i ja potpisujem svaku riječ. Disciplinski postupak se može pokrenuti, a suštinski otvara se podnošenjem disciplinske tužbe, a da bi se ona podnijela, mora se provesti jedna vrsta istrage UDT-a", rekao je Lagumdžija i nastavio:

"Zašto nije bilo suspenzije? U okviru UDT-a, uslovi su jako restriktivni. Da je bilo odluke o provođenju istrage, Tužilaštvo BiH obavještava Vijeće VSTV-a, Vijeće VSTV-a spušta UDT-u i tu UDT donosi odluku da li će ići sa zahtjevom o suspenziji. Naredba o provođenju istrage ne podrazumjeva suspenziju", pojasnio je Lagumdžija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...