NAJBRŽI NA SVIJETU: Ali u vožnji unazad (VIDEO)

U startu je morao pod punim gasom proći i jedan zavoj.

  • Auto

  • 29. Sep. 2022  29. Sep. 2022

  • 0

Trenutno u Guinnessovoj knjizi drži jedan rekord. 

Scott Burner je prema Guinnessovoj knjizi rekorda vlasnik rekorda za najbržu vožnju jednu milju ili 1.6 km, ali unazad.

Burner je rekord postigao 15. juna ove godine u Bowling Greenu u Kentuckyju. Rekord je oboren na stazi muzeja posvećenog Corvetti i, logično, postignut je baš u Corvetti. 

U pitanju je C7 generacija bez ikakvih modifikacija, a vožnja je odrađena na dovoljno ravnoj površini gdje se mogla osigurati nazočnost treće strane, odnosno neovisne strane u ovom podvigu.  

Burner se morao pošteno namučiti kako bi oborio ovaj rekord. Prije je najviše vozio pola milje, pa je bilo izuzetno teško osigurati da na duplo duljoj dionici ruka bude dovoljno mirna.

A da stvar bude još teža, u startu je morao pod punim gasom proći i jedan zavoj.

Burner se vožnjom unazad "bavi" još od 2020. godine, kad je počeo snimati videomaterijale za svoj YouTube kanal. Krenuo je s Nissanom 370Z, u kojem je u rikverc vozio do 72 km/h. Saznajemo i kako redovito bira modele s ručnim mjenjačem koji nemaju ograničivač brzine za vožnju unazad, već voze do blokade. 

Najbolje vrijeme postigao je u Corvetti, u kojoj je milju prešao za 75.18 sekundi uz prosječnu brzinu od 72 km/h, čime je popravio prošli rekord za više od 20 sekundi. Pri tome je postigao maksimalnu brzinu od 85.3 km/h. 

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...