RAZBIJENA MREŽA: Diplomata šefovao mrežom ruskih špijuna u Crnoj Gori

Bivši dugogodišnji službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen je da je godinama radio za rusku obavještajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala povjerljive podatke Moskvi, saznaju “Vijesti”.

  • Regija

  • 30. Sep. 2022  

  • 1

Bivši dugogodišnji službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen je da je godinama radio za rusku obavještajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala povjerljive podatke Moskvi, saznaju “Vijesti”.

Sekulović, šest službenika ambasade Rusije i nekoliko državljana te zemlje su zbog toga pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), u akciji kojom koordinira Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB). On je jučer ujutru priveden, dok su pretresi navodnih članova njegove grupe trajali i u toku dana, reklo je više izvora Vijesti.

Te aktivnosti, kako navode nezvanični izvori, dio su šire akcije koju ANB sprovodi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić potvrdio je da je akcija zbog sumnje u špijunažu u toku, navodeći da uhapšenih nema.

”Na zahtjev SDT-a, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode,” navodi se u izjavi specijalnog tužioca dostavljenoj medijima.

Ministarstvo vanjskih poslova sinoć je potvrdilo da je šest službenika Ambasade Rusije proglašeno nepoželjnim u Crnoj Gori, jer su prekršili diplomatska pravila između dvije države, propisana Bečkom konvencijom.

Za krivična djela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije.

Prema informacijama “Vijesti”, grupa koja je radila za rusku obavještajnu službu navodno sadrži 20-ak članova, kojima je Sekulović bio nadređen. ANB se jučer nije oglasila, niti je SDT komentarisalo da li se privođenje može dovesti u vezu sa nedavnim hakerskim napadima na državu, za koja su zvaničnici sugerisali da po svim elementima ukazuju na Moskvu.

Zvaničnici su ranije potvrdili da su eksperti iz Amerike i Francuske pomogli otkrivanju napada i, kako je objašnjeno, budućoj njihovoj prevenciji. Jučerašnja akcija odvija se u situaciji kada je Evropa suočena sa ratom u Ukrajini, a Evropska komisija je prije dva dana uvela dodatne sankcije Rusiji. I Vlada Crne Gore ranije je podržala stav EK u politici sankcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...