MILANOVIĆ SE MALO PONAVLJAO: Uputio poziv Hrvatima iz BiH uoči izbora

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da je zaštita prava hrvatskog naroda u BiH ustavna obaveza i hrvatski državni interes.

  • Regija

  • 30. Sep. 2022  

  • 1

Građani BiH u nedjelju izlaze na opće izbore koje bi ponovo moglo obilježiti preglasavanje Hrvata u BiH, a predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti.

- U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju. Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u BiH, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratskim putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavnike, rekao je Milanović.  

Milanović je u poruci uoči izbora ponovio da je zaštita prava hrvatskog naroda u BiH ustavna obaveza i hrvatski državni interes. 

- Hrvati u BiH su konstitutivan narod, jednako kao Bošnjaci i Srbi. Osiguranje potpunog poštivanja njihovog prava kao konstitutivnog naroda nužno je ne samo kao ključni preduvjet njihovog opstanka, već i kao temelj za stabilnost i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, kazao je. 

Milanović je naglasio da će, neovisno o ishodu izbora, kao predsjednik države činiti sve što je u njegovoj moći da zaštiti konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nada se da će u tome ubuduće imati "konkretniju i odlučniju podršku" hrvatske vlade, prije svega u tijelima EU-a i NATO-a. 

Pošto je Hrvatska "punopravni a ne samo papirnati" član tih organizacija ima instrumente "koje ozbiljna suverena država mora koristiti u zaštiti svojih nacionalnih interesa i to stvarno, a ne deklarativno", kazao je. 

Hrvatskoj je u interesu cjelovita i stabilna Bosna i Hercegovina s kojom će graditi prijateljske i partnerske odnose, kazao je predsjednik. 

- Siguran sam da su upravo Hrvati u BiH poveznica koja sprečava daljnju destabilizaciju i rastakanje te države. Dužnost je Republike Hrvatske učiniti sve da Hrvati ostanu konstitutivni narod Bosne i Hercegovine te da u tijelima vlasti na svim razinama imaju svoje legitimne predstavnike, zaključio je Milanović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...