Politika
NOVI DEBAKL VOŽDA IZ LAKTAŠA: Dok je Željka Cvijanović likovala i slala poruke Donaldu Trumpu, iz Washingtona je stigla nova loša vijest...
Prije 13 min0
Dobar, kad god, a barem jabuka na tržištu ima za kupiti po povoljnim cijenama.
Gastro
30. Sep. 2022 30. Sep. 2022
0
Sastojci (za 11 manjih staklenki):
5 kg jabuka (3 kg bi trebalo biti očiščenih i naribanih)
1l voćnog sirupa ili soka od jabuka
1l ukuhanog paradajza
1 kg šećera
2 džemfixa ekstra ili želina
Priprema:
1. Jabuke oguliti i naribati ih na srednju veličinu.
2. Pripremiti ih za kuhanje u posudu primjerene veličine.
3. Šećer otopiti na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobije smeđu boju i potpuno se ne otopi.
4. Potom izliti na otopljeni šećer voćni sirup i paradajz (masa će se odmah stvrdnuti), pa uz lagano miješanje otopiti na vatri dok se svi kristalići ne otope.
5. Izliti tu tekućinu na pripremljene jabuke, pa uz povremeno miješanje kuhati oko 1 sat dok se jabuke potpuno ne raspadnu.
6. Tada dodati džemfix pomiješan sa 2 kašike šećera pa kuhati još 15 min. (Oprez: Džemfix treba dodavati kašičicom malo po malo uz neprestano miješanje kako se ne bi zgrudvalo sve skupa.)
7. Vrućim pekmezom napuniti čiste staklenke i ostaviti ih u rerni zagrijanoj na 50 stepeni oko 1 sat kako bi se stvorio na vrhu lagano smećkasti sloj.
8. Ohladiti i zatvoriti staklenke celofanom i prikladnim poklopcima.
Prijatno!)
(Recipeci.com)
Politika
NOVI DEBAKL VOŽDA IZ LAKTAŠA: Dok je Željka Cvijanović likovala i slala poruke Donaldu Trumpu, iz Washingtona je stigla nova loša vijest...
Prije 13 min0
Svijet
"JAKO ME JE RAZOČARAO...": Donald Trump uoči odluke o Ukrajini otkrio karte...
Prije 32 min0
Gastro
TRIKOVI IZ HERCEGOVINE: Za doručak napravite peksimete i iznenadite ukućane (VIDEO)
Prije 43 min0
Zdravlje
REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko imate ove simptome, mogli bi imati povećan rizik od opake bolesti...
Prije 53 min0
Gastro
A NIJE NI SVJEŽI SIR NI SUHO MESO NITI NEŠTO JOŠ SKUPLJE: Ovo je najskuplja namirnica u frižideru, a najčešće propadne
13. Okt. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Na brzinu napravite „batakušu“, tradicionalno jelo iz naših krajeva…. (VIDEO)
13. Okt. 20250
Gastro
TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Danas pravimo sutliju, poslastica od svega pet sastojaka...
12. Okt. 20250
Gastro
DANI KRUHA: Na brzinu napravite mekano i slasno pecivo, nema šanse da ne uspije… (VIDEO)
14. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.