"NJEMU JE SVAKA OPĆINA BILA VAŽNA": SDP će tražiti da Adnan Šteta bude premijer Kantona Sarajevo

Prije početka predizborne kampanje pojavili su se navodi da će SDP predložiti Štetu, koji je i predsjednik kantonalnog odbora, za prvog čovjeka izvršne vlasti. Magoda je potvrdio da su ovi navodi tačni i smatra da njegova stranka najviše zaslužuje ovu poziciju.

  • Politika

  • 30. Sep. 2022  

  • 2

Šef izbornog štaba sarajevskog SDP-a Kenan Magoda je potvrdio za Klix.ba da će ova stranka aktuelnog kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štetu predložiti za kantonalnog premijera. Time se povećao broj onih koji pretenduju na funkciju kantonalnog premijera.

Prije početka predizborne kampanje pojavili su se navodi da će SDP predložiti Štetu, koji je i predsjednik kantonalnog odbora, za prvog čovjeka izvršne vlasti. Magoda je potvrdio da su ovi navodi tačni i smatra da njegova stranka najviše zaslužuje ovu poziciju.

"Dobar vam je izvor informacija. SDP je kampanju vodio na pozitivnoj energiji, predstavljajući rad svojih ministara u Vladi Kantona Sarajevo, svojih zastupnika u kantonalnoj skupštini i onih iz SDP-a koji su u drugim institucijama. Vodeći u kantonalnoj vladi treba biti čovjek u liku Adnana Štete, jer je svima pokazao da bez kalkulacije ide u projekte u koje mnogi u izbornoj godini ne bi išli", rekao je Magoda, koji je i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Napomenuo je da je tokom Štetinog mandata, između ostalih, započela rekonstrukcija tramvajske pruge, da je pokrenuta nabavka novih tramvaja, da su nabavljeni novi trolejbusi, da su rekonstruisane brojne saobraćajnice, da su napravljene nove saobraćajnice. Podsjetio je i to da je bio jedan od čelnih ljudi jednog od najvećih trgovačkih lanaca na Balkanu. Naš sagovornik smatra da je Šteta pokazao da mu "nije bitna funkcija, već da mu je bitan razvoj grada".

"Njemu je svaka općina bila važna i radio je na uravnoteženom razvoju svake od nje. Pokazalo se da može izdržati napade političkih protivnika i da može napraviti nešto novo. On je definitivni izbor SDP-a za premijera i znamo da je najbolji čovjek za to", dodaje.

Magoda očekuje da će SDP u Kantonu Sarajevo imati, kako je izjavio odličan izborni rezultat.

"Sigurno će biti jedna od vodećih stranaka u Kantonu Sarajevo. Građani su to prepoznali prije i tokom predizborne kampanje. Prepoznali su rad Ministarstva zdravstva, Ministarstva finansija i drugih institucija u kojima su SDP-ovi kadrovi. Pokazali smo novo lice politike i nismo nikog 'pljuvali', nismo ulazili u politički mulj. To je ono što građani žele", ocijenio je.

Kako je kazao, Šteta će po svemu sudeći biti premijer. Uvjeren je da će SDP biti ključan u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo. Naglasio je da SDP u Sarajevu nije radio predizborne ankete, ali su rezultati anketa drugih stranaka pokazale da će SDP imati dobar rezultat.

"Od njih slušamo i to nam je najbolja analiza. To je potvrda našeg rada, dosljednosti. Imali smo jasne stavove", dodaje.

Smatra da je izbor SDP-ove Benjamine Karić za gradonačelnicu Sarajeva bio dobar izbor i da su građani to prepoznali.

Da žele biti premijeri Kantona Sarajevo, ranije su istakli aktuelni premijer i predsjednik NS-a Edin Forto, načelnik općine Novi Grad i predsjednik SBiH-a Semir Efendić te načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...