ANALITIČARI O PUTINOVOM GOVORU: "Iz njega izbijaju frustracije i neuspjeh"

"Otvoreni smo pregovorima i rekli smo to puno puta. No, ukrajinske vlasti moraju poštovati volju naroda", rekao je Putin referirajući se na lažne "referendume" održane prošle sedmice u okupiranim regijama.

  • Evropa

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je, prilikom proglašavanja aneksije četiri ukrajinske regije Rusiji, održao sigurno jedan od najbizarnijih političkih govora koje smo mogli čuti u ovom stoljeću.

Putinov suludi govor

Optužio je Zapad za "čisti sotonizam" te zapitao okupljene žele li da se njihovoj djeci "nude operacije promjene spola". Također je optužio Zapad da je "pohlepan" i da želi Rusiju "kao svoju koloniju", koju zapravo želi rascjepkati na više manjih država.

Pozvao je Ukrajinu da "hitno prestane sa svim vojnim akcijama i ratom koji je pokrenula 2014. godine" dodavši da se "Kijev mora vratiti za pregovarački stol".

"Otvoreni smo pregovorima i rekli smo to puno puta. No, ukrajinske vlasti moraju poštovati volju naroda", rekao je Putin referirajući se na lažne "referendume" održane prošle sedmice u okupiranim regijama.

Bilo je doista tu svega i svačega udrobljenog.

Kovačević: Neuvjerljiv pokušaj da se vanjskopolitički neuspjeh predstavi kao veliki nacionalni uspjeh

U analizi Putinovog govora za Index.hr je govorio Božo Kovačević, bivši hrvatski ambasador u Moskvi.

"To je nevjerojatna smjesa krajnje lijevih i krajnje desnih, populističkih, antiliberalnih poruka. Putin sebe inaugurira kao glavnog borca protiv imperijalizma dok provodi jako agresivnu imperijalističku politiku. Bio je to neuvjerljiv pokušaj da se veliki vanjskopolitički neuspjeh predstavi kao nacionalni uspjeh", kaže Kovačević.

"Što se tiče te četiri regije koje su sada okupirane i pripojene Rusiji, pa nisu oni spašeni niti je to zauvijek riješeno. Sada je na mnogo dramatičniji način otvoreno pitanje statusa tih dijelova Ukrajine", dodaje.

Kovačević ističe Putinovo emocionalno stanje.

"Čini mi se da je očito kako Putina u djelovanju vodi frustracija, a ona sada postaje sve jača", kaže.

"Iste poruke možemo čuti i u govorima nove talijanske premijerke"

Pitamo Kovačevića zašto je Putin toliko puta u svom govoru spomenuo Zapad.

"Putin je još kada je proglasio pripojenje Luhanska i Donjecka to prikazao kao ruski rat protiv agresivnog Zapada. Sada se pak ruski predstavnici čude zašto Zapad tako intenzivno pomaže Ukrajini i pitaju se zašto je Zapad protiv nas, a sami su prethodno objavili rat Zapadu. Sve zajedno je iracionalno i zasnovano na frustraciji što Amerika Rusiju ne tretira kako je tretirala SSSR, kojeg je gledala kao ravnopravnog suparnika. Rusiju smatraju opasnom, ali ne ravnopravnom", objašnjava Kovačević.

Tu je i retorika karakteristična za američku i europske ekstremnu i klerikalnu desnicu.

"Spominjanje stvari poput "roditelj 1" i "roditelj 2" je dio ideologije koju Putin već godinama promovira, ako on uopće ima ideologiju u koju vjeruje. Njegova ideologija je ideologija ruskog imperijalizma odjevena u ideju euroazijske civilizacije, koja se razlikuje i od zapadne i od kineske. Putin i Aleksandar Dugin govore da oni žele ravnopravno postojanje više civilizacija, ali istodobno prigovaraju Zapadu da se širi i pokorava druge, dok oni sami to rade na mnogo drastičniji način. Što se tiče Putinovih izrazito antiliberalnih poruka, pa to je poveznica Putina, Trumpa i europskih desnih populista. Iste poruke ste mogli čuti u govorima nove talijanske premijerke", navodi bivši ambasador Hrvatske. 

Nevjerica na licima Putinove publike

Misli li Kovačević da je Putinov govor bio uvjerljiv ruskoj publici.

"Pažljivo sam gledao izraze lica ljudi koji su sjedili u toj dvorani, to je dobrim dijelom ruska politička elita. Svi su oni znali što će se danas dogoditi i što bi Putin mogao reći, a opet su to bila lica puna nevjerice. Oni su izgradili Rusiju kao državu kojoj sami ne vjeruju, državu koja funkcionira kao aparat za zgrtanje bogatstva, ali onda svoj novac drže u stranim bankama, na Zapadu. Da doista vjeruju u ono što Putin govori, ne bi kupovali vile u Londonu", zaključuje Božo Kovačević.

Ogorec: Konačni mogući problem je nuklearni rat

Vojno-politički analitičar Marinka Ogorec za kaže sljedeće: 

"Prije svega, mislim da je krajnje vrijeme da svi akteri ove priče stanu na loptu, da se počne drugačije razmišljati. Nisam više siguran da to Putin može, ali europski čelnici mogu i moraju. Ova situacija, kad vidimo ovaj govor, polako izmiče kontroli. Mislim prije svega na retoriku koja podgrijava nova neprijateljstva, nove tenzije. Svi trebaju stati na loptu i razmišljati odgovorno. U Rusiji više ne znam je li se iko u stanju početi ponašati odgovorno. Ali na prostoru Europske unije bi morali biti u stanju", govori.

Dodaje da se bližimo rubu.

Ostatak analize čitajte ovdje.

"Putin sve prikazuje kao obranu od Zapada. Kada bi danas neko s Marsa slušao što je Putin rekao, mogao bi zaključiti da je Zapad svim vojnim sredstvima napao Rusiju i da Putin sad poziva narod da se obrani od agresije. Zapravo je baš obratno", dodaje Kovačević.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...