U TOKU SU "DANI SRCA U MOSTARU": Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan u savremenom svijetu (FOTO, VIDEO)

U Mostaru su posljednjih 15 godina organiziraju akcije "Dani srca u Mostaru" tokom kojih su partneri-učesnici akcije organiziraju preventivne akcije, promociju zdravlja i zdravih stilova života u prevenciji KVB. 

  • Društvo

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 0

Već 22 godine zaredom, od 2000. kada su počele i svjetske kampanje u Mostaru, 29. septembar se obilježava kao Svjetski dan srca kojeg su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska srčana federacija (WHF) izabrale sa ciljem da se na taj dan u žižu svjetske javnosti stave kardiovaskularne bolesti od kojih danas boluje preko 520 miliona ljudi.

U Mostaru su posljednjih 15 godina organiziraju akcije "Dani srca u Mostaru" tokom kojih su partneri-učesnici akcije organiziraju preventivne akcije, promociju zdravlja i zdravih stilova života u prevenciji KVB. 

Posebno doprinos čine zdravstvene ustanove (bolnice, ambulante, DZ,zavode ZZ), doktori i sestri te škole i fakultete čiji učenici i studenti aktivno učestvuju u obilježavanju "Dana srca u Mostaru". 

Građani Mostara tokom čitave sedmice imaju prilike utvrditi svoje faktore rizika u domovima zdravlja, ambulantama i dobiti preporuke - savjet stručnjaka kako smanjiti skor rizika obolijevanja od KVB te učestvovati u šetnji po gradu i do Fortice na Putu za Podveležje tokom koje se vrše potrebna mjerenja i dijele savjeti ljekara o stepenu opterećenja tokom šetnje (u nedjelju 02.10.2022.).

Specifičnost akcije "Dani srca u Mostaru" je što uključuje vjerske zajednice počevši od pravoslavne i katoličke crkve, franjevačkog provincilijata, židovske, islamske zajednice, medrese i Muftijstva mostarskog putem svećenika i imama, profesora teoloških škola koji na svoj način preko propovijedi, misa, hudbi prenose poruke o zaštiti naših srca.

Vjernici se na taj način više motiviraju i uključuju u akciju od 26.09. do 02.10.2022. Daju se savjeti da se pridržavaju preporuka navedenih u letku Svjetske srčane federacije (WHF) koji je preveden i štampan te dostupan tokom akcije.

Udruženje kardiologa je jučer zajedno sa ostalim učesnicima iz akademske zajednice-univerziteta i sveučilišta, IANUBIH, VKBI, Federalnim i kantonalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom ZO, Kantonalnom i Sveučilišnom bolnicom organiziralo Međunarodni naučni skup posvećen “Novinama sa europskih i američkih kongresa kardiologa tokom 2022” te na taj način upoznali doktore, kardiologe, medicinske sestre, studente kao i zainteresirane građane o najnovijim saznanjima iz svjetske kardiologije.Na simpoziju su učestvovali ljekari iz USA kao i domaći stručnjaci.

O Danima srca u Mostaru, infarktu kao najčešćem obliku srčanih bolesti, faktorima koji utječu na razvoj srčanih bolesti, te simptomima i liječenju, za mostarski portal Bljesak.info govorio je dr. Emir Fazlibegović.

Razgovor sa njim možete pogledati u video prilogu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...