OBJAVILI SMJERNICE: EU postrožio izdavanje viza ruskim građanima - "Sigurnosna prijetnja je realna"

Europska komisija u petak je pozvala granične službe i konzulate država članica da strože nadziru zahtjeve za ulaznim vizama ruskih građana, koji u velikom broju nastoje pobjeći iz zemlje nakon što je proglašena djelomična mobilizacija.

  • Evropa

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 2

“Europska unija jest i uvijek će biti prostor azila. Ali ovo sad je prije svega sigurnosno pitanje -  povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućit će nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

Komisija je na zahtjev država članica objavila ažurirane smjernice o postupku izdavanja viza i graničnim kontrolama za ruske građane na vanjskim granicama EU-a.

“Sigurnosna prijetnja je realna i EU će zaštititi sebe i naše građane”, rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, ističući da je potreban zajednički pristup na vanjskim granicama EU-a prema ruskim građanima i kod izdavanja kratkoročnih viza.

“Istovremeno, Europa neće zatvoriti svoja vrata onima kojima doista treba zaštita”, dodala je Johansson, prenosi Hina. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...