DENIS ZVIZDIĆ ZA "SB": "Istinska smo alternativa; Imamo pet zadataka, jedan od najvažnijih će biti..."

(...) institucionalna zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

  • Politika

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 15

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zamjenik predsjednika Naroda i Pravde i nosilac liste za državni parlament u izbornoj jedinici 3 koja obuhvata Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton Denis Zvizdić dva dana prije Općih izbora u Bosni i Hercegovini govori o onom što bi moglo uslijediti nakon 2. oktobra.

Šta će biti dominantno pravci vašeg, odnosno djelovanja Naroda i Pravde na državnom nivou?

Jedan od najvažnijih zadataka će biti institucionalna zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, jačanje državnih institucija te zamjena nacionalističke retorike koja je trenutno dominantna u nastupima vladajućih stranaka sa osjećajem patriotizma koji je inkluzivan i koji može otvoriti neophodan proces unutrašnje reintegracije BiH.

Drugi zadatak je kontinuiran napredak ka članstvu u NATO savezu što je najvažniji prioritet i vraćanje BiH na put evropskih integracija, putem usvajanja potrebnih reformskih zakona i dobijanja kandidatskog statusa što će omogućiti pristup novim EU fondovima važnim za razvoj BiH.

Treći pravac djelovanja će biti fokusiran na održivi ekonomski razvoj baziran na načelima zelene ekonomije, na nove domaće i strane investicije, na izgradnju saobraćajne i digitalne infrastrukture, jačanje energetske suverenosti, razvoj poljoprivrede uz inicijativa za osnivanje državnog ministarstva za poljoprivredu, jačanje domaće proizvodnje i rast izvoza i otvaranje novih radnih mjesta i rast životnog standarda. Ovo svakako uključuje i posebne programe za dijasporu koja je jedan od najvećih intekektualnih i ekonomskih potencijala BiH.

Četvrti zadatak je etabliranje vladavine zakona, jačanje pravosudnog sistema i borba protiv korupcije i svih oblika kriminala.

I peti, i najprioritetniji, je zaustavljanje trenda odlaska mladih ljudi.

2. Kako planirate zaustaviti trend odlaska mladih ljudi?

Kreiranjem programa i mjera koje će biti fokusirane na potrebe i perspektivu mladih, a ne skandaloznim, uvredljivim i zastrasujućim porukama da ćemo ih zamijeniti sa robotima. Mladim ljudima koji su u pravilu energični, aktivni, komunikativni, optimistični, koji lahko usvajaju znanja i vještine, je potrebno stabilno okruženje i profesionalna, lična i porodična perspektiva u društvu koje je pravedno i koje pruža jednake šanse i mogućnosti.

Ponižavajuće je da smo kao država i društvo došli do toga da je, zbog onih koji imaju lažne diplome, a obnašaju važne funkcije, postala “otežavajuća okolnost” imati legalnu diplomu. Trend da neobrazovani partijski podanici imaju zagarantovanu perspektivu mora, neizostavno i beskompromisno, biti promijenjen iz temelja. Na najodgovornijim funkcijama moraju - imperativno - biti najobrazovaniji, najsposobniji i najčasniji, jer je to jedina garancija napretka i prosperiteta. Kada to ostvarimo, budite sigurni da će mladi ljudi to primijetiti i onda će se sve nabolje promijeniti.

Šta nam donose izborni rezultati nakon 2. oktobra?

Uvjeren sam u potpunosti da će Narod i Pravda svoju najuspješniju fazu razvoja i uspjeha imati upravo na Općim izborima u nedjelju, 2. oktobra.

Narod i Pravda u ovome trenutku predstavlja stvarnu, istinsku i pravu alternativu postojećim vladajućim, bezidejnim partokratijama koje više nemaju kapacitet da proizvedu bilo kakvu novu političku, ekonomsku ili društvenu vrijednost.

Siguran sam da je politička scena u BiH potpuno spremna za odgovornu vlast, čije će riječi pratiti konkretna djela i koja će bh. politici i djelovanju u politici vratiti čast, dostojanstvo, pravdu i transparentnost. Narod i Pravda će biti nosilac stvarnih i suštinskih promjena koje su neophodne ako želimo promijeniti trenutnu nefunkcionalnu vlast i omogućiti razvoj i napredak BiH.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...