ALBIN KURTI SE OBRATIO VIDEO PORUKOM: Kosovski premijer pozvao sve Albance u Srbiji da se odazovu…

Pozvao ih je „da na pritisak odgovore registracijom“ i da, kako je naveo odgovore na pasivizaciju registrujući svakog Albanca – one koji su sa privremenim mjestom boravka u dijaspori i na Kosovu“.

  • Regija

  • 02. Okt. 2022  02. Okt. 2022

  • 1

Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je video porukom Albance u Srbiji, a posebno u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da učestvuju na popisu stanovništva koji je u Srbiji počeo jučer.

Kurti je u poruci naveo da se Albanci koji žive u Srbiji u „kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom“ i sa, kako je kazao“ pasivizacijom njihovih adresa“, javlja portal KoSSev.

Kazao je da popis za Albance „nije samo pitanje statistike“, te pozvao građane da na „pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca“.

„Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice“, naveo je on.

Pozvao ih je „da na pritisak odgovore registracijom“ i da, kako je naveo odgovore na pasivizaciju registrujući svakog Albanca – one koji su sa privremenim mjestom boravka u dijaspori i na Kosovu“.

U Srbiji je jučer počeo popis stanovništva i imovine koji će trajati do 31. oktobra.

Politički lideri Albanca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su prethodno pozvali sunarodnike da se odazovu popisu, za razliku od prethodnog koji su bojkotovali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...