ELEKTRIČNO ČUDO IZ NJEMAČKE: Ovo je najčišći automobil na svijetu, jedan detalj iznenadio je sve…

Magnetska indukcijska kočnica osigurava dodatno usporavanje.

  • Auto

  • 02. Okt. 2022  

  • 0

Bez fine prašine, bez CO2 i gotovo ikakvih drugih emisija: Njemački svemirski centar (DLR) i automobilska tvrtka HWA sada su predstavili prototip za koje tvrde da je ekološki najprihvatljivije cestovno vozilo na svijetu.

alt

Aerodinamična električna limuzina nazvana ZEDU-1 trebala bi ponijeti tu titulu. Za razliku od drugih automobila, u okoliš bi trebala emitirati znatno manje kočione prašine i čestica guma koje nastaju trenjem s cestovnom podlogom. Prvo je omogućeno novom vrstom električne kočnice s više diskova, koja je integrirana u elektromotor umjesto u kotače. Pluta u uljnoj kupki koja upija svaku abraziju. Magnetska indukcijska kočnica osigurava dodatno usporavanje.

alt

 

Premještanjem kočnice s kotača na motor stvara se prostor u luku točkova, koji su znanstvenici u potpunosti prekrili i aerodinamički optimizirali tako da se mikroplastika abrazije s guma pomoću vakuuma usisava u sustav filtera – slično usisavaču.

Emisije plastike trebale bi se u potpunosti neutralizirati do brzine od 50 km/h, a pri većim brzinama za 70 do 80 posto. Obje tehnologije sada treba dalje razvijati zajedno s industrijom za serijsku proizvodnju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...